понеділок, 18 листопада 2013 13:44

На півночі Гватемали виявлена ​​перша в історії розкопок стіна майя, розписана фресками

На півночі Гватемали виявлена ​​перша в історії розкопок стіна майя, розписана фресками

Іспанські і гватемалські археологи виявили на півночі країни руїни стіни , що відноситься до епохи цивілізації майя , розписаної в техніці живопису по сирій штукатурці. За словами експертів , знахідка датується VIII століттям до н.е.

" На сьогоднішній момент це перша стіна майя , розписана фресками , - розповіла науковий керівник археологічних розкопок Христина Відаль . - Ця фреска така ж , як і європейські фрески періоду італійського відродження . А до цього в культурі майя нам були відомі тільки розписи " а secco " ( по сухій штукатурці ) ".

Руїни стіни із залишками фресок були виявлені на півночі Гватемали в департаменті Петен , що межує з Мексикою і Белізом . Зображення розташоване на стіні палацу майя , побудованого в пізній класичний період ( 600-900 роки ) .

Христина Відаль пояснила , що це перше з зображень епохи майя , при написанні якого художник спеціально розводив фарби водою , щоб мазки вийшли більш природніми. За словами експерта , ця техніка дуже схожа на ту , яку Мікеланджело використовував для роботи над розписом Сікстинської капели .

На думку археологів , не виключено , що подібні фрески майя збереглися і в інших малодосліджених місцях . Археологічні розкопки в місцевості La Blanca в центрі Петена почалися в 2004 році. У дослідженнях беруть участь експерти з іспанського Політехнічного університету в Валенсії і Університету Сан Карлос в Гватемалі.

Зараз ви читаєте новину «На півночі Гватемали виявлена ​​перша в історії розкопок стіна майя, розписана фресками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути