середа, 03 квітня 2013 11:51

Мексиканське срібло знайшли в старих англійських монетах

Мексиканське срібло знайшли в старих англійських монетах
Срібна шахта, ілюстрація 1880 р. Фото: polit.ru

Дослідження хімічного складу старих англійських монет допомогло вирішити багатовікову загадку: що сталося зі сріблом, яке іспанці вивезли з Нового Світу? Виявляється, срібло з мексиканських копалень почало з'являтися в англійських монетах в середині 1550-х років.

Дані дослідження, опубліковані в журналі Geology підтверджують теорію, що пов'язує приплив трансатлантичного срібла з інфляцією в Європі, яка мала місце приблизно з 1515 до 1650 рр. Золото й срібло містять хімічний відбиток того місця, де їх добули, наприклад, складу міді і свинцю, які з'являються поруч з більш цінними металами. Анн-Марі Десолті і Франсіс Альбареде з університету Ліона провели аналіз відхилень вмісту міді, свинцю і срібла в 15 англійських монетах, викарбуваних між 1317 і 1640 роками.

Свинцева руда в монетах, випущених до правління Марії I Тюдор, була старша за 220 мільйонів років і була здобута в Центральній Європі або Англії. Свинець у монетах, викарбуваних пізніше, вказав на вкраплення срібла молодше 50 мільйонів років, видобутого в копальнях Мексики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісний документ за підписом Річарда III виставлять на аукціоні в США

У монетах міститься дуже мало срібла з найбільшого болівійського родовища Потосі, у нього інший свинцевий "підпис". Анн-Марі Десолті говорить, що це може здатися дивним, адже у Потосі в той час добували у багато разів більше срібної руди, ніж у Мексиці.

Географія пояснює цю дивину. Переправляти срібло з Мексики до Європи на кораблях було простіше, ніж перевозити його з Потосі через всю Бразилію. Руда з болівійських родовищ відправлялася на захід, через Ліму в Акапулько і далі - до Китаю. Джон Манро, економіст з Університету Торонто, уточнює, що цей спрямований на захід торговий шлях був відомий вченим давно, але до початку 17 століття він був особливо важливий.

Не до кінця зрозуміло, чи відображають ці особливості англійських монет загальноєвропейську тенденцію. В опублікованій минулого року роботі Десолті пише, що в іспанських монетах аж до 18 століття містилося мало срібла як з Мексики, так і з Потосі. Марія Филомена Герра з паризького Науково-дослідного центру реставрації музеїв Франції використовувала іншу методику аналізу хімічного складу французьких, іспанських та італійських монет. Вона виявила, що срібло з Потосі потрапило до Іспанії близько 1570-го, а у Францію та Італію - в 1575 році.

"Іспанія отримувала срібло безпосередньо з Потосі, тому немає нічого дивного в тому, що воно виявлялося там раніше, ніж в інших країнах", - говорить Герра.

Зараз ви читаєте новину «Мексиканське срібло знайшли в старих англійських монетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути