понеділок, 14 вересня 2015 12:10

Люди хворіли рахітом ще 5 тисяч років тому - вчені

Люди хворіли рахітом ще 5 тисяч років тому - вчені
Скелет жінки, хворої на рахіт. Фото: The Hunterian

До такого висновку археологи дійшли, дослідивши жіночий скелет епохи неоліту. Його знайшли на шотландському острові Тірі ще у 1912 році. Результати дослідження були оприлюднені на Британському науковому фестивалі у Бредфорді.

Жінка, про яку йдеться у дослідженні, жила на території Шотландії. Вона мала зріст 145-150 сантиметрів, померла у віці 25-30 років. Її кістки, особливо грудного відділу, сильно деформовані. Дослідження свідчать, що у віці від 3 до 14 років вона пережила значний стрес, що й призвело до хвороби.

Вчені не можуть зрозуміти, як у жінки, що жила у сільській місцевості могла розвинутися хвороба, яка більш характерна для міських жителів вікторіанської епохи. Професор Ієн Арміт з Університету Бредфорда пояснює: "До цього найдавніший випадок рахіту в Британії належав до римського часу. Однак ця знахідка змушує нас переглянути наші уявлення про цю хворобу".

Вчені не можуть пояснити, чим же був викликаний рахіт у жінки. Вони висунули три різні версії. Згідно з однією, вона були жрицею і не могла залишати приміщення, мало знаходилася на сонці і не отримувала необхідну кількість вітаміну D. За іншою версією, вона була домашньою рабинею. За третьою версією вона страждала від хвороб і не могла виходити з приміщення.

"Хвороби та інвалідність призвели до того, що ця жінка була похована без належних ритуалів. Це свідчить про сумне життя цієї жінки. Хоча залишається багато запитань. Зокрема, це стосується інших скелетів епохи неоліту. Відомо, що деякі громади не вживали в їжу рибу, хоча саме це могло допомогти уникнути хвороби", - говорить професорка Джанет Монтгомері з Університету Дурхема.

Зараз ви читаєте новину «Люди хворіли рахітом ще 5 тисяч років тому - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути