четвер, 16 травня 2013 10:55

Крит 5 тисяч років тому заселяли європейці, а не єгиптяни

Крит 5 тисяч років тому заселяли європейці, а не єгиптяни
Фото: zhelezyaka.com

Представники мінойської цивілізації мали європейські корені. Такого висновку дійшли вчені з Вашингтонського університету. Дослідники провели аналіз ДНК останків людей, що жили на території Криту 4 тис. років тому. За словами фахівців, дослідження показало, що мінойци були вихідцями з півночі. Таким чином, результати аналізу суперечать поширеній теорії, згідно з якою острів був заселений представниками єгипетської цивілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи сперечаються де знаходився Лабіринт Мінотавра

Мінойська цивілізація процвітала на Криті в 2700-1400 рр. до н.е. Вважається, що поштовхом до її зникнення стало виверження вулкана на острові Санторіні. Вперше про існування мінойської цивілізації дізналися в 1900 році, коли англійський археолог Артур Еванс виявив залишки Кносського палацу. Еванс зауважив подібність між мінойским і єгипетським мистецтвом, припустивши, що мінойці були родом з Єгипту або сучасної Лівії.

Науковці з Вашингтонського університету проаналізували ДНК кількох скелетів, виявлених в одній з критських печер. Дослідники спробували з'ясувати походження жителів Криту за мітохондріальною ДНК, яка, не змінюючись, передається по материнській лінії. За словами фахівців, мінойці були генетично близькі сучасним жителям Криту, особливо тим, які живуть на території плато Лассіті, і жителям Балкан і Анатолії.

Зараз ви читаєте новину «Крит 5 тисяч років тому заселяли європейці, а не єгиптяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути