субота, 28 березня 2015 13:05

Козаки голили бороди і голову, щоб не завелися воші
2

Фото: blog.i.ua

- Українські козаки відпускали довгого чуба, щоб відрізнятися від татар, які нерідко були лисими, - розповідає письменник Юрій Логвин, 76 років.

- У татар погано росли бороди і вуса. Серед них було багато плішивих. А козак відпускав такий чуб, щоб показати, що він не якийсь там плішивий хирявий татарин, а що він наш.

Однак головна причина, чому козаки голили бороду і вуса — гігієна.

- Оскільки у степу їм доводилося тривалий час обходитися без води і не митися днями, носити бороду було негігієнічно. Воші допікали всім. У деяких українських казках є сюжет: "Дівчина поклала козакову голову собі на коліна і "іскала в нього в голові". То значить — шукала гнид і вошей і лупала.

На деяких малюнках із зображенням козака Мамая ще 18 століття написано: "Козак Мамай або воші б'є, або горілку п'є, а все не гуляє". Чимало є портретів Мамая, на яких він пальцями воші давить. Наші патріоти придумали свою інтерпретацію, мовляв, така позиція рук схожа на буддистські мантри.

Письменник пояснює, що у козаків, через те, що вони волосся на голові збривали, воші водилися переважно в одязі.

- Є три вид вошей: волосяна, платтяна і лобкова. Козакам дошкуляла переважно платтяна . Завдяки платтяній воші вдалося встановити, що одяг люди носили вже 60 тисяч років тому.

- Тривалий час вважалося, що людина почала носити одяг 40 тисяч років тому. Але хтось помітив, що у усіх людей стародавнього світу є спільних 4 слова: риба, птиця, вода і воша. Коли воші розділились на головних і волосяних, вони генетично стали відрізнятися. Почали досліджувати генетику вошей, і виявилося: 60 тисяч років тому уже були платтяні воші, тож уже в цей час люди носили одяг, а не просто шкури.

Лобкові воші, каже Юрій Логвин, передавалися серед голоти через контакти з брудними повіями у портах.

- Раніше повії не голилися. Тоді ніхто не голився, крім мусульманок. Заводилися воші. У 60-х роках я працював у Новоросійську, і там був один пастух-старовір росіянин. Пас овець. Недалеко прокладали колію через ті гори робітники — покидьки, отморозки. Вони побачила, що в нього кудлаті брови й борода, кажуть: "Давай ми тобі вошей підсипимо". Поздряпували з себе тих вошей і всипали йому в бороду і в брови. Він собі повиривав усі брови і всю бороду — по волосинці. Отака "шутка па-русскі".

Зараз ви читаєте новину «Козаки голили бороди і голову, щоб не завелися воші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути