четвер, 28 серпня 2014 11:40

"Який уряд найкращий?" - 265-річчя з дня народження Гете

Автор: ru.wikipedia.org
  Йоганн Вольфганг фон Гете
Йоганн Вольфганг фон Гете

Сьогодні виповнюється 265-річчя з дня народження Йоганна Вольфганга фон Гете, німецького поета, письменника, мислителя. Засновника сучасної німецької літератури.

28 серпня 1749 року народився Йоганн Вольфганг фон Гете у Франкфурті-на-Майні. Батько його був юристом, мав чин імперського радника, мати була знатною дворянкою. Йоганн рано почав читати. У 16 років Гете вступив до Лейпцігського університету на юридичний факультет.

Головними інтересами для Гете були література і мистецтво. У 1769 році Гете видав першу книгу своїх віршів. Незабаром він став одним з ідеологів літературного руху "Буря і натиск", досить популярного у Німеччині.

У 1795-1796 роках Гете писав роман "Роки навчання Вільгельма Мейстера". У 1808 році вийшла перша частина трагедії "Фауст" - вершина творчості Гете. Над її продовженням він працював до кінця свого життя.

Тарас Шевченко називав Гете "великим", знав і любив його твори, особливо "Фауста". Невтомним популяризатором Гете був Іван Франко, який переклав багато його поезій, всю першу частину та уривки з другої частини "Фауста" і написав розвідку про цей твір.

Після революції 1917 року твори Гете перекладали Максим Рильський, Микола Терещенко, Дмитро Загул, Микола Улезко, Євген Дроб'язко, Василь Стус та інші. Перший повний переклад "Фауста" українською мовою зробив Микола Лукаш.

Помер Йоганн Вольфганг Гете 22 березня 1832 року у Веймарі. Він увійшов в історію як найвидатніший поет і універсальний геній німецької літератури.

Який уряд найкращий? Той, який вчить людину керувати самою собою.

Закон могутній, але влада потреби сильніша.

Чимало можна домогтися суворістю, багато чого - любов'ю, але найбільше - знанням справи і справедливістю, незважаючи на людей.

Немає нічого ненависніше більшості: дорогу має вказувати невелика кількість сильних людей, маса повинна йти слідом за ними, і не усвідомлюючи своєї волі.

"Розділяй і володарюй" - мудре правило, але "об'єднуй і спрямовуй" - ще краще.
 Гете

Зараз ви читаєте новину «"Який уряд найкращий?" - 265-річчя з дня народження Гете». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути