пʼятниця, 01 квітня 2016 16:00

Іспанські науковці спробували реконструювати єгипетську Книгу мертвих

Іспанські науковці спробували реконструювати єгипетську Книгу мертвих

Протягом останніх 14 років команда з 20-ти археологів, єгиптологів та іспанських спеціалістів працювали біля підніжжя південного пагорба Дра Абу ель-Нага разом із ста єгипетськими робітниками.

Об'єднавши свої зусилля і детально вивчивши досліджуваний регіон, науковці опрацювали кожен сантиметр великого некрополя, який переповнений похованнями різних епох. Повідомляє Ancient Origins.

Майже за 15 років роботи було зроблено багато відкриттів. Втім, безсумнівно вражаючими є тексти з легендарної єгипетської Книги мертвих, що були виявлені в одному з поховань.

Дьєхута був важливою персоною в суді цариці Хатшепсут. Він хотів вийти за рамки традиційного оздоблення могил свого часу. Високий чиновник наказав, щоб стіни його поховальної камери бути оздобленні фрагментами текстів з Книги мертвих. Там були зібрані гімни, молитви, обряди і пісні, які гарантували, що душа померлого пройде суд Осіріса.

"Під кінець процесу будівництва, Дьєхута замислився, що поховальна кімната буде замалою, і вирішив зруйнувати дві стіни. В результаті дах завалився, а сам він був похований в передпокою. Хоча грабіжники обшукали камери і спалювали його труну, втім, їм не вдалося пограбувати похоронну камеру" - пояснює дослідник Ел Мундо.

Лусія Діас-Іглесіас дала більш докладну інформацію про відкриття : "Ми відновили 800 фрагментів тексту, що були зображені на стелі. Тексти з гробниці Дьєхути показують одну з перших версій Книги мертвих, щоб були и написані на стінах гробниць. До цього фрагменти з неї зображували лише на гробах."

Зараз ви читаєте новину «Іспанські науковці спробували реконструювати єгипетську Книгу мертвих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути