четвер, 21 липня 2016 12:59

Мистецтво під час війни: яким бачили габсбурзький Луцьк художники
8

Іштван Задор, 16 вересня 1915
Фото: http://www.hroniky.com/
Листівка з малюнків Леманна
Юліуш Ріхтер
 Генріх Фогелер
Штурм луцького вокзалу

У роки Першої світової війни, а саме коли Волинь була ще у складі Австро-Угорської імперії, габсбурзька спадщина зробила внесок на культурну площину регіону.

Протягом 9-ти місяців австрійського періоду у Луцьку місто зображували на своїх полотнах різні за етнічним походженням художники. Їх праця у наш час є неоціненною, оскільки показує автентичний вигляд будівель міста початку 20-го століття. Повідомляє "Хроніки Любарта".

16 вересня 1915 року угорець Іштван Задор зробив графічний малюнок . Задор отримав освіту в паризькій Школі красних мистецтв, звідки походило багато відомих художників. Потім він навчався у художній академії у Флоренції. Під час першої світової працював військовим кореспондентом. Іштван Задор перебував на Владичій вежі замку і зобразив вигляд на місто в бік В'їзної вежі і костелу.

Генріх Фогелер, учень дюссельдорфської Академії мистецтв , зобразив кафедральний костел Петра і Павла зі своєрідного ракурсу із ліхтарем на передньому плані

Військовий художник Тушинський зобразив бій за вокзал зі зброєю . На виданій листівці – підпис "Штурм луцького вокзалу 59 Зальцбурзько-верхньоавстрійським піхотним полком Райнера".

У 1916 році в празькому видавництві Lederer & Popper надрукували кольорову листівку, яку підписали : "Битва проти росіян біля Луцька" німецькою та угорською мовами. Автор малюнка поки невідомий.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Київська олімпіада 1913 року — хроніка

Ще одна листівка підписана одночасно німецькою та чеською мовою. Її автор також невідомий. На ній зображено замок від річки Стир.У підписі вказано: "Луцький замок, який після важких битв одним із перших здобув 21 піхотний полк 31 серпня 1915 року".

У книзі "Луцьк: російський прорив у червні 1916" авторів Максиміліана Шьоновського та Августа Анґенеттера міститься графічна панорама Луцька. Це детальне зображення містить позначки стратегічні об'єкти.

У 1916 році у віденській друкарні Товариства графічної індустрії вийшла серія листівок із роботами чеського художника Юліуша Ріхтера. На листівка було зображено Гнідавський міст, Кафедральний костел, замок, гаражі австрійського війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 110 років тому народилася Олена Теліга

Авторству художника з Відня, Леманну, належить найбільше серед усіх відомих зображень Луцька у роки Першої світової війни. Відомо щонайменше 12 його акварелей. Варнсдорфське видавництво видало 2 серії листівок "Вигляди волинського міста" з роботами Леманна. Кожна серія містила 6 листівок. Одна з серій на звороті мала написи "Армія головнокомандувача, ерцгерцога Йозефа Фердинанда вдовам і сиротам" та "Вигляд волинського міста – світова війна 1916". Дохід від продажу листівок направляли на користь родин загиблих австро-угорських солдат.

Зараз ви читаєте новину «Мистецтво під час війни: яким бачили габсбурзький Луцьк художники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути