понеділок, 02 вересня 2013 13:20

Ґрунт із давнього поховання вказав на причину смерті дитини

Археологи досліджували ґрунт з поховання дитини 800 -річної давності, виявленого на місці колишнього середньовічного міста Рібе в Данії. У цьому місці був зафіксований підвищений вміст ртуті в грунті навколо поховання, особливо в тому місці, де повинні були розташовуватися легені дитини. Останній день життя дитини був сповнений страждань, оскільки вона отримала велику дозу ртуті в спробі вилікувати якусь тяжку хворобу, вважають науковці.

У зв'язку з цим, хімік університету Південної Данії Лунд Расмуссен Кааре сказав: "Меркурій є надзвичайно токсичним і, звичайно, деякі помирали від отруєння ртуттю, а не від хвороби яку вона лікувала. Лікування ртуттю практикувалося також у 1900 - х роках. Так, наприклад, датський письменник Карен Бліксен ( "Сім готичних казок " ) отримав таке лікування в 1914 році".

Ртуть - хімічний елемент, який рідко зустрічається у звичайному ґрунті , але він часто використовувався в різних культурах по всьому світу, і тому науковці очікують знайти його як в Італії, Китаї, Центральній Америці, так і в Данії. У середньовічній Європі ртуть застосовували протягом багатьох століть у кіноварі пігменту, який використовувався для освітлення роботи ченців. Також її використовували з часів Римської Імперії в якості активного інгредієнта під час введення лікарських засобів проти різних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший скарб вікінгів знайшли у Данії молоді археологи

Коли тіло лежить у могилі, багато з'єднань вивільняються в ґрунт - на сьогоднішній день більшість з них це органічні сполуки, крім того багато неорганічних елементів перетворюються на інші сполуки, а потім вимиваються ґрунтовими водами.

Але якщо аналізувати елементи ґрунту в безпосередній близькості від скелета, який зазвичай не присутній в самому ґрунті, то можна буде припустити, що вони з'явилися в результаті розкладання людського тіла.

Лунд Расмуссен Кааре так само сказав: "Тепер про минуле археологічних розкопок навіть страшно подумати, скільки цінної інформації було втрачено за минулий час вишукувань. Ми б могли отримати важливі цікаві результати".

Зразки ґрунту треба брати точно в тому місці, де знаходилися органи або м'язові тканини, які цікавлять дослідників. Наприклад, в тому місці, де розташовувалися нирки померлого. Під час розпаду ниркової тканини, якщо в ній була присутня ртуть, то вона перетвориться на сульфід ртуті, який є доволі нерухомим навіть при зіткненні з водою. Таким чином, можна отримати інформацію про померлого, навіть не досліджуючи його кісток.

Зараз ви читаєте новину «Ґрунт із давнього поховання вказав на причину смерті дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути