субота, 21 січня 2017 09:00

Гоголь похвалив Достоєвського за перший роман

Гоголь похвалив Достоєвського за перший роман
Ф.М. Достоєвський "Бідні люди"

21 січня 1846 року у Санкт-Петербурзі у збірці "Петербурзький збірник" вийшов роман "Бідні люди" Федора Достоєвського (1821-1881). "Бідні люди" - перший твір Достоєвського написаний як роман у листах. Форма роману в листах дозволила автору передати найтонші нюанси психології героїв. Це історія пробудження, піднесення й падіння та повного знищення людської душі з певних соціальних причин. У творі Достоєвський звертається до теми "маленької" людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переслідуваний смертю: 193 роки з дня народження Достоєвського

Робота над романом розпочалася ще у січні 1844 року і тривала восени та влітку. Увесь цей час автор нікому не говорив про задум і лише у вересні надсилає перший варіант твору брату. Федір Михайлович декілька разів редагував та перероблював своє творіння. Письменник Микола Некрасов був в захваті від "Бідних людей". Він так відгукнувся на дебют Достоєвського: "Новий Гоголь явився!". Сам Микола Гоголь теж добре відгукувався про нього і про автора. Єдиним недоліком великий обсяг твору. Достоєвський вважав, що в романі "слова зайвого немає".

Федір Достоєвський народився в багатодітній московській сім'ї 1821 року. Освіту отримав в пансіоні, а потім він вступив до інженерного училища. У 1843 році почав службу в корпусі при Санкт-Петербурзькій інженерній команді. У 1849 році Достоєвський був засуджений до смертної кари за так звану справу Петрашевского, але цю міру покарання вирішили замінити каторгою, яку він відбував в Омську. Після 4 років каторги знову повернувся на службу, одружився та переїхав до Петербурга. Коли письменник розорився через свою пристрасть до азартних ігор - написав "Злочин і кара". Потім було ще багато романів, які увійшли до скарбниці світової літератури – "Принижені та зневажені", "Записки з підпілля", "Злочин і кара", "Ідіот", "Брати Карамазови" та інші. Помер Достоєвський 9 лютого 1881 року.
Зараз ви читаєте новину «Гоголь похвалив Достоєвського за перший роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути