пʼятниця, 19 вересня 2014 10:54

Європейців сформували три давні популяції за 7 тисяч років

Сучасний європейський генофонд сформували три давніх популяції, які змішувалися одна з одною протягом останніх 7 000 років.

  Давні європейські мисливці мали темну шкіру і блакитні очі - зниклу у сучасності комбінацію
Давні європейські мисливці мали темну шкіру і блакитні очі - зниклу у сучасності комбінацію

Блакитноокі смагляві мисливці змішалися з кароокими світлошкірими фермерами, які прийшли в Європу з Близького Сходу. До них додалася третя таємнича група - із сибірськими коренями.

Науковці зробили ці висновки, проаналізувавши геноми дев'яти давніх європейців.

Геном же ранніх "фермерів" цілковито відрізняється від мисливців. Генетичний профіль знайденого у Німеччині землероба радше відповідає геному сучасних жителів Сардинії.

У тому, що стосується пігментації, прибульці-фермери були більше схожі на сучасних європейців - у них була світла шкіра, темне волосся і карі очі.

А от мисливці-збирачі виглядали більш екзотично на сучасний погляд - у них була смаглява шкіра і блакитні очі.

"Усе вказує на те, що ця комбінація темної шкіри і блакитних очей, притаманна корінним європейським мисливцям-збирачам, сьогодні більше не існує", - каже професор Рейх.

Однак коли дослідники розглядали ДНК майже 2,5 тисяч сучасних людей, то виявили присутність і третьої народності у формуванні європейців.

Це іще одне "плем'я", як не дивно, найбільше споріднене із корінними американськими індіанцями.

Натяк на наявність у європейському геномі генів цих людей уперше з'явився у наукових дослідженнях два роки тому, однак залишався таємницею аж до 2013 року - тоді вчені оприлюднили аналіз тканин хлопчика із Сибіру, що жив поблизу озера Байкал 24 000 років тому.

Хлопчик мав спільні ознаки і з первісними європейцями, і з корінними американцями, однак йому не вистачало рис, притаманних сучасним жителям Сибіру та Америки.

У давніх фермерів і мисливців іще не було генів сибірського хлопчика, але у пізніших мисливців-збирачів зі Скандинавії, похованих 8 000 років тому, вони вже помітні.

Це означає, що цей "примарний предок" прийшов до Європи уже після того, як на континенті облаштувалося сільське господарство.

Зараз ви читаєте новину «Європейців сформували три давні популяції за 7 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути