вівторок, 13 січня 2015 15:45

Єдиний у світі вітрильник початку ХVII зберігся у Швеції - рідкісні фотографії
6

Фото: www.kulturologia.ru

Бойовий корабель "Vasa" ("Ваза") мав стати втіленням шведської військової могутності, але замість цього затонув під час свого першого плавання на виході зі стокгольмської гавані 10 серпня 1628 року. Нині відреставроване судно експонується в спеціально побудованому для цього музеї, це єдиний у світі вітрильний корабель початку 17 століття, що зберігся.

"Vasa" повинен мав бути флагманом Шведського королівського флоту, на 69-метровому судні було встановлено 64 гармати. Над проектом працювали 400 кораблебудівників, для будівництва вирубали понад тисячу міцних дубів. Після катасрофи за 1300 м від бухти з корабля забрали бронзові гармати, а сам корпус пролежав на мілині до 1961 року.

Корабель зазнав аварії через те, що підводна частина судна виявилася занадто мала, на це за кілька місяців до спуску судна на воду вказував віце-адмірал, проте король Густав II Адольф настільки хотів бачити "Vasa" на ходу, що знехтував зауваженнями і не відклав перший рейс. В результаті в корабельній аварії загинули від 50 до 400 осіб.

Незважаючи на те, що судно намагаються вберегти від руйнувань, вони неминучі. При підйомі на поверхню моментально запустився механізм взаємодії кислотних сполук з киснем, що призводить до роз'їдання деревини. Корабель обробили спеціальним розчином, а іржаві болти замінили на оцинковані і покриті смолою.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний у світі вітрильник початку ХVII зберігся у Швеції - рідкісні фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути