четвер, 03 вересня 2015 17:23

Давній єгиптянин помер від хвороби серця - вчені

Давній єгиптянин помер від хвороби серця - вчені
Голова Небірі і канопа з його легенями. Фото: Fondazione Museo Delle Antichità Egizie/Raffaella Bianucci

Досліджуючи мумію, яка зберігається в Єгипетському музеї Турина, вчені виявили найдавніший випадок серцевої недостатності. Пацієнтом, якому поставили такий діагноз, був "начальник над стайнями" на ім'я Небірі, який жив за часів правління фараона 18-ої династії Тутмоса III (1479-1424 до н.е.). Гробниця Небірі була знайдена в Долині цариць в Луксорі італійським єгиптологом Ернесто Скіапареллі в 1904 році.

Оскільки гробниця була розграбована, збереглася лише голова мумії, а також канопи - посудини з внутрішніми органами померлого, витягнутими в процесі бальзамування. На кришках каноп зображувалися голови богів - синів бога Гора (Хора). Бог Хапі з головою павіана зберігав легені померлого, бог Дуамутеф з головою шакала - шлунок, бог Квебехсенуф з головою сокола - кишечник і бог Амсет з людською головою - печінку.

Як повідомляє Рафаелла Бьянуччі (Raffaella Bianucci), антрополог з відділення судової медицини Туринського університету, вдалося встановити, що на момент смерті Небірі було 45 - 60 років. Він страждав від сильного пародонтозу з масивними абсцесами. Комп'ютерна томографія голови також показала, що в процесі бальзамування у нього була видалена частина мозку, але значна кількість мозкової речовини все-таки залишилася всередині. Бальзамувальники заповнили внутрішню порожнину черепа, а також порожнини рота, носа, очей і вух лляною тканиною.

Дослідники помітили сліди відкладення солей кальцію на стінці правої внутрішньої сонної артерії, що дозволило їм поставити діагноз атеросклероз. Ступінь тяжкості атеросклерозу визначити неможливо, оскільки інші частини тіла відсутні. Однак Адреас Нерлі (Andreas Nerlich), професор кафедри патології Університету Людвіга-Максиміліана в Мюнхені, провів гістологічний аналіз тканини легенів, зразок якої був узятий з канопи, і виявив ознаки серцевої недостатності та набряку легень. Оскільки  гістохімічне фарбування дозволило виключити інші можливі захворювання, включаючи туберкульоз, гранулему і мікобактеріальні інфекції, дослідники прийшли до висновку, що Небірі помер, ймовірно, від гострої декомпенсації хронічної лівосторонньої серцевої недостатності, яка часто є наслідком хронічних хвороб серця.

Про отримані результати вчені розповіли на міжнародному єгиптологічному конгресі, який нещодавно завершився у Флоренції.

Зараз ви читаєте новину «Давній єгиптянин помер від хвороби серця - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути