четвер, 10 вересня 2015 13:55

Давні майя змінили клімат в Америці - вчені

Давні майя змінили клімат в Америці - вчені
Фото: www.vokrugsveta.ru

Масова вирубка дерев народом майя і активне осушування боліт для сільськогосподарських угідь призвели до глобальних змін екосистеми тропічних лісів і сприяли потеплінню. Про це у своєму дослідженні стверджують співробітники Техаського університету в місті Остін (США).

Зокрема, археологи побачили, що видобуток глини і активне ведення сільськогосподарських робіт із застосуванням добрив стали причиною ерозії грунту. Ландшафтні зміни і видобуток будівельного матеріалу мали серйозний вплив на навколишнє середовище.

"Глобальну зміну клімату відносять до епохи індустріальної революції. Наше дослідження показало, що діяльність народу майя, які жили понад 2000 років тому, також змінила природу. Це стало причиною скорочення лісового масиву, збідніння грунту і засухи", - зазначив Тім Біч, професор географії Техаського університету .

"Проте були й позитивні зміни. До цих пір існують створені індіанцями водно-болотні угіддя, які живлять сучасні ліси", - продовжує Тім Біч. На його думку, людям слід повчитися у майя "розумної" системи створення обширних, багатих врожаями сільськогосподарських угідь зі штучними водоймами. Дані дослідження наочно показують вплив цивілізації майя на клімат сучасних США, що говорить про давгі і складних зв'язки людини і природи.

Раніше вчені висували гіпотезу, що для занепаду цивілізації майя було достатньо зовсім невеликої посухи. Вчені вважають, що історія загибелі майя повинна послужити уроком сучасним людям, які також знаходяться на порозі глобальної зміни клімату.

Зараз ви читаєте новину «Давні майя змінили клімат в Америці - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути