вівторок, 17 вересня 2013 14:47

Давньоримський холодний басейн виявили у Болгарії

Автор: Фото: wm-painting.ru
  "Фригідаріум", Альма-Тадема Сер Лоуренс
"Фригідаріум", Альма-Тадема Сер Лоуренс

Басейн для холодної води був виявлений під час розкопок у давньому Аква Каліді, що знаходиться в містечку Мінеральні лазні, біля Бургаса. Такі купальні називалися "фригідаріумами".

Фригідаріум - це прохолодне приміщення з басейном, куди давні римляни заходили після всіх банних процедур. Басейн дуже добре зберігся. Знайдений на глибині близько п'яти метрів, і має розміри в ширину 6,4 метрів, та відкриту нині довжину в 6,8 метрів.

Сходи споруди, яка являє собою чітке прямокутне заглиблення, облицьовані високоякісним мармуром. Знахідку датували другим століттям нашої ери.

Цим великим відкриттям завершується річний археологічний сезон , що проводиться в стародавньому місті Аква Каліді - Термополисі.

Археологічні дослідження мінеральних лазень в цьому місці, що проіснували в Римську, Візантійську і Болгарську епохи привели до знахідок багатьох цікавих свідчень тих часів.

Лише цього літа археологи виявили більше 50 римських, візантійських і турецьких монет, олов'яні печатки, срібний медальйон, золоту сережку і безліч дерев'яних гребенів, що датуються середніми віками.

Систематичні археологічні роботи у цьому місці було розпочато в 2008 році з ініціативи тодішнього директора Регіонального історичного музею Цоні Дражевой та за підтримки муніципалітету Бургаса.

Зараз ви читаєте новину «Давньоримський холодний басейн виявили у Болгарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути