понеділок, 19 листопада 2012 16:28

Дніпропетровському музею подарували унікальну карту 17 століття

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

Колекція Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького поповнилася стародавньою мапою 17 ст., повідомляє газета "День".

На ній зображені південь України, Крим і Чорне море.

Директор музею Надія Капустіна вважає, що мапа є унікальним джерелом інформації, що сягає часів запорізького козацтва.

"Мап цього періоду збереглося мало, тим цінніша вона для історії нашого краю - на ній видно 13 порогів і притоки Дніпра, наприклад, Самара", - говорить директор.

У фондах музею нині зберігається 265 різних карт і креслень періоду 18 - 20 століть, які дають яскраве уявлення про природу Придніпров'я, історії землеволодіння і економіки, а також місцеву топоніміку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картограф 16 століття зобразив Америку схожою на бумеранг

Нова мапа - найстаріша, вона має латинську назву Taurika Chersonesus і колись входила до німецького атласу Geographiae universellis - "Загальна географія". Атлас був надрукований у Нюрнберзі в 1681 році видавцем Йоганном Хоффманном, а його упорядник - відомий французький картограф П'єр Дюваль.

Про останнього відомо, що народився він у Абвіле, жив і працював у Парижі. У 1650 р. отримав титул Королівського географа. Найбільшою працею П. Дюваля вважається збірний атлас Cartes geographiques methodiquement..., зібраний із мап відомих голландських і французьких картографів 17 століття і невеликої кількості карт самого П. Дюваля. У 1661 році побачило світ видання La geographie universelle... (Париж, 1661) з мапами країн Європи, яке перевидавалося багато разів аж до 1712 р. Однією з робіт, що колись входили в цей атлас, і є згадана мапа - виконана вона в техніці "Мідер" з ручним розфарбуванням.

Мапу подарував один із друзів музею - дніпропетровський підприємець Дмитро Піркл. Протягом п'яти років він передав музею ім. Д.Яворницького понад 200 цінних історичних пам'яток, які органічно влилися в музейне зібрання.

Варто відзначити, що Д. Піркл передавав цінні експонати не тільки дніпропетровським музейникам, але й Львівському історичному музею, Музею Івана Гончара в Києві, Українському музеєві в Нью-Йорку, а також Чигиринському національному заповіднику, наприклад, 7 срібних медалей, присвячених гетьманам України. Назагал, розповідають співробітники Дніпропетровського історичного музею, підприємець витратив на поповнення музейних колекцій понад 120 тис. гривень.

Зараз ви читаєте новину «Дніпропетровському музею подарували унікальну карту 17 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути