понеділок, 07 жовтня 2013 18:39

Данте Аліг'єрі хворів на наркоепілепсію - невролог

Данте Аліг'єрі хворів на наркоепілепсію - невролог

Невролог з Болонського університету Джузеппе Плацці вважає, що Данте Аліг'єрі міг страждати на нарколепсію - захворюванням нервової системи , яке супроводжується нападами сонливості і раптового засипання.

Плацці відзначив ряд моментів у головному творі Данте, "Божественній комедії", що, на думку вченого, відтворюють симптоми нарколепсії, а також  катаплексіі, яка
нерідко супроводжує її, тобто раптової втрати м'язового тонусу.

Серед характерних ознак нарколепсії, представлених у "Божественній комедії", Плацці називає: раптові переходи між неспання і сном, швидкоплинні і підбадьорливі стани сну, бачення і галюцинації, несвідому поведінку, раптову слабкість мускулатури, викликану сильними емоційними спадами. Італійський дослідник зазначив, що властиві нарколепсії симптоми Данте настільки достовірно описав майже за шість століть до того, коли це явище було відкрите в науковому середовищі.

Точність опису цих станів дозволяє констатувати, що це не тільки художній прийом, але і, з великою ймовірністю, відображення хвороби учасника, наполягає вчений .

Данте Аліг'єрі, якого вважають одним з основоположників італійської літературної мови, жив у другій половині 13 і першої чверті 14 століть, над своєю "Комедією" він працював у 1307-1321 роках. Докладних відомостей про біографію і персональних особливостях поета немає, тому важливим джерелом біографічної інформації для дослідників служить творчість Данте. Плацці - не перший, хто намагається поставити поетові діагноз: в 19 столітті Чезаре Ламброзо стверджував, що Данте страждав епілепсією, однак Плацці з цим категорично не згоден.

Зараз ви читаєте новину «Данте Аліг'єрі хворів на наркоепілепсію - невролог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути