понеділок, 22 лютого 2016 13:15

Що приховує доколумбівська цивілізація
5

Фото: ancient-origins.net

Чанкайські поховальні "ляльки" — складова поховальної церемонії, яку використовувала культура Чанкай в часи доколумбової цивілізації на території сучасного Перу. Ця цивілізація знаходилась головним чином в долинах Чанкай і Чіллон, які знаходяться на центральному узбережжі Перу. Культура Чанкай існувала протягом1000 -1450 роках нашої ери. Про це повідомляє Ancient Origins.

Таємнича культура Чанкай
Дуже мало відомо про культуру Чанкай, однією з головних причин - відсутність письмових джерел. Таким чином, більша частина наших знань про цю цивілізації є наслідком археологічних знахідок, а також етноісторії. З існуючої інформації можна робити висновки, що культура Чанкай мала певний ступінь політичної інтеграції, можливо, навіть централізоване від політичної структури. Проте, ця культура не досягла рівня організації, як деякі інші доколумбові цивілізації, наприклад, імперія інків.

Хоча Чанкай залишив деякі архітектурні залишки, вони були описані як "нічим не примітні". Кераміка є більш поширеним типом археологічних артефактів залишених Чанкаєм. Крім посуду, який має великі розміри і досить своєрідний вигляд , чанкайська культура продукувала і глиняні ляльки (найчастіше жіночої статті). Однак, глиняні ляльки не використовували в поховальних церемоніях. Частиною поховального церемоніалу стали саме текстилеві вироби.

Поховальні ляльки і тканина
Текститеві типи артефактів найкраще відомі від культури Чанкай та є її візитівкою. Однак,такі практики використовувалися й іншими доколумбівськими культурами. Відкриття текстилю пов'язує більшість артефактів доколумбовівських поховань в Перу. Проте, саме текстильні поховальні ляльки виокремлюють чанкайську культуру з-поміж інших перуанських прикладів.

Поховальні ляльки культури Чанкай виготовлені з тканого матеріалу очерету або волокна. Ляльки одягнені в гендерований декоративний одяг і мають з драматичні риси обличчя. Деякі з знайдених ляльок тримають в своїх руках кульки з бавовни, шматок пряжі або навіть музичний інструмент. Ці ляльки, як вважалося, представляють людське буття, а не надприродні істоти (наприклад, богів або духів), що зображені на деталях їх костюма.

Невизначена мета

Функція чанкайських поховальних ляльок досі невідома. Багато спекуляцій було зроблено з цього приводу. Той факт, що ці ляльки були знайдені в могилах додає складності цьому питанню.

Наприклад, було запропоновано, що фігурки служили дитячими іграшками, звідси використання терміна "ляльки". Можна припустити, що ці іграшки були використані користувачем, коли він / вона була жива, а потім поховані з ними або ж зроблені спеціально для похоронних цілей. Ще одне припущення полягає в тому, що вони мали аналогічну функцію в древніх єгиптян і служили в якості слуг в загробному житті.

Зараз ви читаєте новину «Що приховує доколумбівська цивілізація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути