четвер, 24 січня 2013 13:20

Чингісхан був казахом

Автор: Фото: ia-centr.ru
 

Знаменитий завойовник Чингісхан був не монголом. Такої думки дотримується відомий дослідник історії Золотої Орди, автор книг "Країна Моксель" та "Москва Ординська" Володимир Білінський. Він стверджує, що насправді Чингісхан був казахом і його рід походив із тюркомовних племен .

"Кияти, киреїти, наймани і меркити, – це не монгольські, а тюркомовні племена. Залишки їх лишилися на території сучасного Китаю, але мова племен – казахська, – каже Володимир Броніславович. – За життя Чингісхана державною мовою його імперії була споріднена казахській уйгурська мова. Батько Темуджина (у казахській вимові Теміршина) Єсюгей був ханом киятів. Матір'ю – Оян із роду меркитів. Жінка Чингісхана – Борте була з казахського роду кониратів. Всі сини покорителя світу носили тюркські імена. Сам Чингісхан (Шингисхан) казахською означає "світлосяйний хан". У монголів ні тоді, ні досі не було таких імен. Слово "хан" теж виключно тюркське, а не монгольське. Монголи своїх правителів називали титулом "контайчі". Обирали Чингісхана на звичайному казахському курултаї. У монголів такого слова немає. Лише казахи, які сповідували тенгріанство, ховали своїх покійників у таємних місцях, про які мало хто знав. Про цей звичай писав європейський посол до Золотої Орди Плано Карпіні. Він бачив цей обряд. У ті часи монголи відвозили своїх померлих на кладовище й лишали там під відкритим небом".

Білінський вважає, що російська історія приховувала цей факт аби не зізнаватися в тому, що свого часу росіян підкорили казахи, які згодом увійшли до Російської імперії й були підлеглими російських царів. Тому всю славу завойовників віддали далеким монголам.

"Офіційне визнання казахського походження Чингісхана станеться найближчим часом, – прогнозує історик. Казахстан досі оглядається на Росію і Китай, які мають свої точки зору і не збираються поступатися історичними міфами".

Зараз ви читаєте новину «Чингісхан був казахом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути