четвер, 22 травня 2014 09:00

Цариця Тамара веліла сховати місце свого поховання - археологи знайшли могилу
3

Фото: phenomenonsofhistory.com

Працівники автодорожньої бригади в Інгушетії виявили давню печеру, в якій можуть зберігатися скарби столиці Аланської держави або могила грузинської цариці Тамари, повідомив заступник директора археологічного центру імені Є.І.Крупнова Умалат Гадієв.

"За наявною попередньою інформацією, при будівництві дороги до місця проведення міжнародного турніру "Битва в горах" сталося сповзання грунту. При розчищенні став помітним вхід в скельну печеру, викладений обтесаними каменями. Такі печери в гірській Інгушетії знаходили і раніше. Вони датуються IX - XIV століттями", - сказав він.

Можна припустити, за словами Гадієва, що виявлена печера стала місцем поховання легендарної грузинської цариці Тамари. Ще одна гіпотеза вчених - в печері були сховані і скарби столиці давньої Аланської держави - міста Магаса.

"Поки складно однозначно говорити, адже цей лише відомий переказ, а серйозна робота на місці ще не проведена. Після розкопок і ряду експертиз можна буде говорити вже впевненіше", - підкреслив археолог.

Важливо знати, що могила легендарної цариці, згідно з офіційними грузинськими джерелами - царська усипальня в Гелаті, проте її тіла там немає. За легендою, Тамара веліла сховати місце свого поховання, щоб знехтуваний їй турецький султан Нукардін не зміг дістатися до неї після смерті. Згідно з даними Ватикану, її поховали в Палестині, проте її могила досі не знайдена.

Аланія - середньовічна держава на території Північного Кавказу, яку населяли кочові іраномовні племена скіфо-сарматського походження. Вона втратило самостійність після монголо-татарської навали в 1238-1239 роках.

Грузинська цариця Тамара, на час правління якої (1184 - 1209/1213) припадає "Золоте століття" грузинської культури, приділяла величезну увагу зовнішній політиці, розширенню меж держави, яка тягнулася від Понта до Гургану (Каспію) і від Спер до Дербента, Хазаретії та Скіфії. Забезпечила Грузії в той час домінуюче положення у всій Малій Азії.

Тамара піклувалася про духовний устрій народу, будівництво храмів, подавала милостиню, допомагала бідним. Вона була однією з найбільш шанованих правительок Грузії. Грузинська православна церква зарахувала її до лику святих, а 2013 рік був оголошений Патріархом-католікосом усієї Грузії Ілією II роком цариці Тамари.

Зараз ви читаєте новину «Цариця Тамара веліла сховати місце свого поховання - археологи знайшли могилу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути