четвер, 07 лютого 2013 15:14

Британці пересварилися через останки Річарда III

Автор: Фото: bbc.co.uk
 

Три міста - Лондон, Лестер і Йорк - претендують на те, щоб стати останнім притулком монарха. Ситуація ускладнюється тим, що останній англійський король з династії Плантагенетів, згідно з діючими у Великобританії правилами, повинен бути похований до серпня 2014 року.

У цьому зв'язку зацікавлені в залученні додаткових туристів міста вже зараз докладають енергійні кроки для того, щоб затвердити за собою право на поховання монарха 15 століття, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Так, жителі Йорка в найближчі дні планують направити Єлизаветі II офіційний лист з проханням про те, щоб могила "єдиного англійського короля з півночі країни" перебувала там, де "сам він бажав знайти останній спочинок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи офіційно підтвердили, що знайшли скелет Річарда ІІІ - останнього короля середньовіччя

"Міська рада Йорка і його політичні лідери мають намір домагатися поховання Річарда III тут, як того і хотів монарх, - заявила увечері у вівторок глава ради Керстен Інгланд. - Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб його прах був перенесений в наше місто".

Адміністрація Лестера в Центральній Англії у свою чергу стверджує, що останки короля повинні бути поховані там же, де і були знайдені.

Здавалося б, найбільш вагомими в цій незвичайній суперечці повинні бути позиції Лондона, проте це тільки на перший погляд. Справа в тому, що раніше Єлизавета II вже відмовилася від перепоховання останків Річарда III в традиційних для англійських монархів усипальницях - Віндзорському замку і Вестмінстерському абатстві, де покоїться дружина 36-го короля Англії Анна Невілл. Головною причиною такого рішення є прибита в 1764 році до стін абатства табличка, на якій Річард III називається "узурпатором, який вбили своїх племінників".

Втім, ряд столичних досліджень висловлюють припущення, що "короля незаслужено обмовили сучасники" і закликають Єлизавету II переглянути ставлення до спадщини неоднозначного монарха.

Останки короля були знайдені в минулому вересні в Лестері на території, що колись належала середньовічним монастирю. Підтвердити припущення вчених допомогло те, що кілька років тому відомий британський історик Джон Ешдон-Хілл простежив лінію прямих нащадків герцога Йоркського Річарда Плантагенета - батька Едуарда IV і Річарда III. Він встановив, що найближчою на той момент родичкою правителя була британка Джой Ібсен - зі старшою сестрою Річарда III Анною її розділяли 16 поколінь. Джой недавно померла, але в розпорядженні вчених виявився зразок ДНК її сина Майкла, який проживає в Канаді. Цей матеріал і порівняли з ДНК, отриманої при розкопках.

Зараз ви читаєте новину «Британці пересварилися через останки Річарда III». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути