середа, 13 березня 2013 12:03

Берія не отруював Сталіна - оприлюднено офіційні результати розтину

Автор: Фото: superomsk.ru
 

Радянський вождь Йосип Сталін не був отруєний Берією або ким-небудь ще, а помер через природні причини. Численним спекуляціям на цю тему покладено край - оприлюднено офіційні результати розтину.

З самого моменту смерті Сталіна 5 березня 1953 року і до останніх днів ходили чутки про те, що радянського диктатора отруїли. Першим цю версію висловив син вождя Василь Сталін ще в той момент, коли його батько був живий, але вже знаходився в агонії. Потім її підтримували і розвивали інші історики. Сталін і сам панічно боявся отруєнь, тому він тримав цілий штат людей, які перевіряли всі продукти, які поставляли йому до столу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хрущов був свободнєй. А Сталін – то уголовная лічность"

Причин відправити генсека на той світ у його найближчого оточення було більш ніж достатньо. У країні розгорталася "справа лікарів", внаслідок якої свої пости й життя могли втратити деякі члени вищого керівництва, а також "мінгрельська справа", головним обвинувачуваним в якій повинен був стати Лаврентій Берія. Колишній міністр закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов у 1970-80-і роки зізнався своєму біографу Феліксу Чуєву, що Берія міг отруїти Сталіна, тому що йому було чого боятися.

Однак у розпорядженні берлінської газети Kurier опинився документ, який лишався засекреченим протягом 60 років. Це медичний звіт про розтин радянського вождя. Він вперше публікується на Заході. У ньому повідомляється, що Йосип Сталін помер з природних причин в результаті крововиливу в мозок. Ніяких слідів отруйних речовин або будь-яких інших субстанцій, здатних спровокувати погіршення здоров'я Сталіна, в організмі покійного не виявлено.

Втім, Берія таки був непрямим винуватцем смерті Сталіна. Коли охорона виявила господаря без свідомості, лежачому на килимку біля дивана, то Берія, що приїхав за терміновим викликом, розпорядився перенести вождя на диван і залишити в спокої, щоб не заважати йому "спати". Більше доби літня людина, котра перенесла обширний інсульт, не отримувала взагалі ніякої допомоги, поки до неї нарешті не допустили лікарів. Але тоді будь-чим допомогти Сталіну було вже пізно.

Зараз ви читаєте новину «Берія не отруював Сталіна - оприлюднено офіційні результати розтину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути