Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2016 05:17

Бельгійці вважали Донбас своєю провінцією
22

Виставку "Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія" експонували у Національній філармонії у Києві. Там проходили урочистості з нагоди Дня короля Бельгії. Присутні могли ознайомитись з раритетними знімками та документами, що пов'язані з початком промислового розвитку Донбасу.

"Катеринослав – теперішній Дніпро, був центром губернії до якої відносилися землі Запоріжжя і Донбасу. Край займав одне з перших місць в імперії за кількістю іноземних підданих, - розповіла кореспонденту Gazeta.ua Валентина Лазебник, завідуюча відділом наукових досліджень Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І.Яворницького. - Вони селилися не по містах, а в селищах біля місць видобутку корисних копалин та заводів. Будували їх за своїми кресленнями, під наглядом своїх інженерів. Своїх спеціалістів ставили на керівні посади."

Іноземці засновували свої колонії. Дозволяли в них жити і місцевим робітникам.

"Разом організовували дозвілля – діяли театральні трупи і оркестри. Підприємці організовували лікарні, школи, лазні. У Бельгії було 9 провінцій, то Донбас вони називали своєю 10 провінцією. Сюди курсував прямий потяг із Брюселю. До Катеринославу він їхав 65 годин. Всі приїжджі реєструвалися у канцелярії генерал-губернатора і отримати дозвіл на проживання. Це була обов'язкова процедура. Далі могли рухатись місцевою залізницею, автомобілями або кіньми", - розповідає науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядали Юзівка, Ясинувата наприкінці 19 сторіччя - фото британського підприємця

Найбільше бельгійці вкладали у металургію.

"Їм потрібні були рейки для залізниць і тому вони побудували на Донбасі 17 металургійних заводів. Другою за прибутковістю була трамвайна справа. 1880 року побудували перший трамвай - в Одесі. Він був на кінській тязі. За 10 років всі трамваї стали працювати від електрики. У 25 містах імперії використовували бельгійські трамваї. Інші бельгійські заводи випускали будівельні матеріали, хімію для промисловості і побутових потреб, скляні та керамічні вироби. Більшість з них працювали до недавнього часу", - наголошує.

Ідея виставки з'явилась в середині 2000-х років під час візиту до Дніпра бельгійського посла.

"Для втілення задуму експонатів було недостатньо. Тоді нам погодився допомогти меценат Дмитро Піркл. Він взявся скуповувати на європейських аукціонах колишні акції бельгійських акціонерних товариств, які діяли на Донбасі. За п'ять років він подарував нам 194 цінні папери. Вартість деяких акцій доходить до 1 тис. євро. Трохи експонатів нам дали із Донецька, Стаханова, Миколаєва, Одеси. Так сформувалася виставка. Презентували її у Парижі. Там ходили по набережній Сени і на власні очі бачили, як продають акції пов'язані з нашою історією", - згадує Валентина Лазебник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найцікавіші факти про населені пункти України

Виставку показали у 7 містах Донеччини та Луганщини, Вінниці та Києві.

"На Донбасі до експозиції ставилися добре. Допомагали оформляти – прапори і національні костюми бельгійські десь знаходили. У Костянтинівці, Дружківці, Маріуполі – знали про внесок бельгійців у розвиток міст, а от в Слов'янську – всі дивувалися показаному."

Зараз працівники музею завершують роботу над виставкою про французькі підприємства на Донбасі. Саме бельгійцям і французам належало 90 % капіталів у Катеринославській губернії. Далі планують зробити виставки про англійців, американців, німців, швейцарців та голландців.

Зараз ви читаєте новину «Бельгійці вважали Донбас своєю провінцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути