Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2013 11:43

Археологи знайшли камінь-карту та сліди давнього мисливця, який її створив

Камінь з малюнком і 12 наконечників для стріл, що датуються 3-4 тис. до н.е., виявила науково-дослідна експедиція в Ботовській печері, розташованій на півночі Іркутської області і вважається найдовшою в Росії.

"На лицьовій стороні каменя вибита стрілка, при виявленні вона вказувала на один з ходів печери, який вів до виходу. На зворотному боці - лінії, що віддалено нагадують план частини печери, де була зроблена знахідка", - розповів агентству "Інтерфакс-Сибір" археолог Центру збереження історико-культурної спадщини Іркутської області Артем Козирєв.

За версією вчених, камінь-карта і наконечники належали одному мисливцеві, який відвідував печеру близько 5 тис. років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли інків запитували про кінець світу, вони сміялися у відповідь

"Ми знайшли сліди його перебування - попіл і гар від смолоскипів, відбитки на стінах, і склали алгоритм дій. Судячи з усього, мисливець із собакою пересувався печерою, а наконечники один за іншим випадали з його сумки. Він це помітив, коли вже втратив значну частину, і став їх збирати. Але знайти ці 12 так і не зміг", - розповів Козирєв.

На питання, що міг робити давній мисливець в печері, археолог відповісти не зміг, але підкреслив, що жити в ній він не міг. "Ботовська печера непридатна для життя, дуже сира і холодна", - пояснив Козирєв.

Він припустив, що мисливець міг збирати мінерали, або полював на ведмедів, чимало кісток яких знайдені в Ботовській печері.

Науковець також відзначив, що камінь і наконечники були знайдені за 300 м від входу в печеру. "Зазвичай сліди людини знаходять набагато ближче, в так званій привходовой зоні", - пояснив Козирєв.

Сліди стародавнього мисливця були виявлені в маловідвідуваній частині Ботовської печери, відкритої спелеологами лише у 1994 році. "Можливо, сліди давніх мисливців були і в основній галереї, але там вони вже давно знищені", - сказав співрозмовник агентства.

Науково-дослідницька експедиція в Ботовську печеру тривала з 1 по 16 лютого, її організував іркутський спелеологічний клуб "Арабіка". За словами співробітника ЦСН, наступна експедиція відбудеться восени.

"Ми хочемо досліджувати територію навколо входу в печеру. Можливо, там є стоянки стародавньої людини", - пояснив Козирєв.

Ботовська печера знаходиться в тайзі на території Жігаловського району Іркутської області. Її відкрили в 1946 році геологи Ленської партії. Довгий час вважалося, що довжина підземних ходів становить близько 7 км. У 1990-ті роки іркутський спелеологічний клуб "Арабіка" почав досліджувати печеру, і виявив, що її протяжність набагато більша. На даний час іркутські спелеологи дослідили 68 км ходів.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли камінь-карту та сліди давнього мисливця, який її створив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути