вівторок, 01 вересня 2015 12:03

Археологи виявили найдавніший випадок лейкемії

Археологи виявили найдавніший випадок лейкемії
Фото: University of Tubingen

У Німеччині знайшли скелет жінки, яка жила ще 7000 років тому, з симптомами лейкемії на початковій стадії. Це найдавніший з відомих на сьогодні випадків лейкемії.

Про своє відкриття німецькі вчені з Університету Тюбінгена повідомили на Європейській конференції з еволюційної медицині.

Скелет жінки, яка померла у віці 30-40 років, був знайдений ще в 1982 році на півдні ФРН. Він походить з поховання раннього неоліту, яке відноситься до культури лінійно-стрічкової кераміки (до неї належали найдавніші фермери Європи). Всього поруч із жінкою були знайдені останки 72 її одноплемінників.

Довгий час знахідка не привертала уваги, поки вчені не виявили за допомогою томографа, що у жінки відсутні ділянки губчастої кісткової тканини в грудині і плечових кістках. У інших людей в похованні ця тканина розвинена нормально.

Схожі ураження спостерігаються в наші дні у хворих на лейкемію - так називається злоякісне захворювання, що вражає кістковий мозок, відповідальний за кровотворення і розташований в грудині і трубчастих кістках. Оскільки всі інші кістки у жінки перебувають у нормальному стані, тому навряд руйнування кісток були викликані остеопорозом або іншими кістковими захворюваннями.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили найдавніший випадок лейкемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути