понеділок, 23 березня 2015 15:09

Акіра Куросава вважав себе князем Мишкіним - до 105 річниці відомого режисера

Автор: Wikipedia
  Акіра Куросава. 1950-ті роки
Акіра Куросава. 1950-ті роки

105 років тому, 23 березня 1910 року, в передмісті Токіо в родині офіцера, нащадка давнього роду самураїв народився відомий кінорежисер Акіра Куросава.

"У Японії мені ставлять безглузді запитання, — нарікав режисер Акіра Куросава. — Я на них не відповідаю". За впертість і безкомпромісність його називали Імператором.

Він був наймолодшою, сьомою, дитиною в сім"ї. Змалечку навчався бойового мистецтва в батька. Однак "зрадив" його і присвятив себе іншому мистецтву — кіно. Старший брат Хейґо також не справдив батькових сподівань про військове майбутнє. У 27 він зі своєю подругою поїхали в гори, і там вчинили самогубство.

Кіножиття Куросави почалося тоді, коли він, вигравши конкурс, став помічником режисера на студії "Тохо". Його самостійний фільм "Легенда про дзюдо" вийшов у прокат 1943-го. Однак Куросава не вважав його дебютом, бо відчував себе вже вправним режисером. У свої 33 він щойно розпочав власний шлях у кіно, а вже почав диктувати власні правила.

— Книжки Достоєвського читаю і перечитую постійно, — розповідав Куросава в одному зі своїх інтерв"ю. — Ніхто, окрім нього, не здатен так майстерно писати про людей, їхню психологію та долю. Завдяки йому я зрозумів життя.

Найкращим своїм фільмом називав екранізацію роману "Ідіот" Федора Достоєвського. Дію твору Куросава переніс у ХХ ст. — у повоєнну Японію, на острів Хоккайдо. А герої отримали японські імена. Та навіть попри це сучасні кінокритики вважають саме цю стрічку однією з кращих і найбільш достовірних екранізацій Достоєвського.

Детальніше про Акіру Куросаву та його шлях у кіномистецтві читайте "Режисера Акіру Куросаву називали Імператором".

Зараз ви читаєте новину «Акіра Куросава вважав себе князем Мишкіним - до 105 річниці відомого режисера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути