вівторок, 05 травня 2015 10:32

94 роки тому Коко Шанель представила парфуми "Шанель №5"

94 роки тому Коко Шанель представила парфуми "Шанель №5"
Фото: afrodita-shop.com.ua

5 травня 1921 року в паризькому бутику Коко Шанель на вулиці Камбон представлено нові парфуми "Шанель № 5", "жіночий аромат, який пахне Жінкою", які уже майже століття є культовими в усьому світі.

Габріель Бонер Шанель народилась 19 серпня 1883 року у місті Сомюр у сім'ї прачки і вуличного продавця одягу. Крім неї, у родині було ще п'ятеро дітей. Коли Габріель було дванадцять, її мати померла від бронхіту, і батько змушений відправити трьох дочок на утримання в монастирський притулок для бідних. Досягнувши вісімнадцяти, Габріель працювала швачкою, співачкою кабаре, де отримала сценічне прізвисько Коко. До 1906 року Коко Шанель намагалась зробити сценічну кар'єру, але через слабкі вокальні дані із мріями про сцену довелось розпрощатись.

У 23 роки вона стала коханкою багатого підприємця Етьєна Бальзана, який займався поставками текстилю для французької армії. Він познайомив Коко Шанель з відомим на той час англійським спортсменом Артуром Капелем, роман з яким тривав вісім років. У 1913 році Артур Капель оплатив відкриття першого магазину Шанель у місті Довіль, де вона представила одяг для спорту і відпочинку, розроблений нею власноруч. Разом з Коко в бутіку працювали її сестра Антуанетта і тітка Адріен, які виконували крім всього іншого і роль манекенниць - щовечора вони одягали одяг з бутіка і гуляли містом для реклами товару.

Успіх бутіка дозволив Шанель відкрити через два роки магазин у курортному місті Біарріц, який під час Першої світової війни був нейтральним і відвідувався багатими людьми з Іспанії та самої Франції. Успіх цього магазину виявився настільки значним, що вже за рік Шанель змогла повернути Артуру Капелю вкладені інвестиції і відкрити новий бутік в Парижі на вулиці Камбон, 31, одному з наймодніших районів столиці. Успішний бізнес дозволив Шанель викупити у 1918 році спочатку всю будівлю, в якій знаходився її магазин, а до 1927 року п'ять сусідніх будинків.

Саме на Камбон, 31 Коко Шанель відкрила бутік у сучасному розумінні цього слова - тут були представлені не тільки одяг, головні убори та аксесуари, але й ювелірні вироби. У ньому ж 5 травня 1921 року Коко Шанель провела презентацію парфумів "Шанель № 5", створених для неї французьким парфумером Ернестом Бо, який повернувся на батьківщину після революційних подій у Росії.

З Коко його познайомив двоюрідний брат російського імператора Миколи II Великий князь Дмитро Павлович Романов, чиєю коханкою Шанель була в 1920 році. На замовлення Коко Бо, який свого часу працював у парфумерній компаній російського імператорського дому, створив 10 ароматів, з яких Шанель вибрала зразок під п'ятим номером, що й визначило назву майбутніх парфумів.

Для реклами нових парфумів Коко Шанель заздалегідь їх подарувала великому колу своїх впливових друзів і на момент презентації 5 травня 1921року "Шанель № 5" були у всіх на вустах і відразу ж стали надзвичайно популярним. У 1924 році для збільшення обсягів продажу було прийнято рішення продавати парфуми не лише в бутіку Коко Шанель. Для цього був створений консорціум "Parfums Chanel" за участю братів Вертхаймерів, виробників парфумів, Теофіла Бадера, засновника і власника мережі дорогих універмагів "Галері Лафаєт".

Тривалий час "Шанель № 5" продавались фактично без реклами і лише на початку 1960-х років для просування бренду були залучені відомі особистості - Катрін Деньов, Кароль Буке, Естелла Воррен, Ніколь Кідман, Одрі Тоту, Кіра Найтлі; з 2012 року обличчям "Шанель № 5" став Бред Пітт - перший чоловік в історії аромату і давно померла кінозірка Мерилін Монро.

Зараз ви читаєте новину «94 роки тому Коко Шанель представила парфуми "Шанель №5"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути