четвер, 11 лютого 2016 10:30

87 років тому "утворили" Ватикан

87 років тому "утворили" Ватикан

11 лютого 1929 року італійський прем'єр-міністр Беніто Муссоліні та представник Папи Римського кардинал П'єтро Гаспарі підписали Латеранські угоди, за якими була утворена держава Ватикан. Про це йдеться у виданні "Цей день в історії".

Підписання Латеранських угод нарешті розв'язало так зване "Римське питання" — про статус Ватикану після розпаду Папської держави у 1870 році.

Згідно з цим документом Папа Римський визнає Рим як осідок італійського уряду. Італійський уряд гарантує при цьому політичний і територіальний суверенітет Ватикану.

Питання з Ватиканом майже шість десятиліть було невирішеним. Рішення було укладено тільки з фашистською державою. Муссоліні був зацікавлений у примиренні з католицькою церквою, щоб надати легітимності фашизму .

Франческо Пачеллі, брат покійного папи Пія XII, вів протягом трьох місяців переговори з Муссоліні. Було знайдено в цілому близько 20 варіантів тексту та була розроблена остаточна форма договору. Мета була — точна міра папської території.

Зараз ви читаєте новину «87 років тому "утворили" Ватикан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути