пʼятниця, 17 квітня 2015 12:02

74 роки тому в повітря піднявся перший гелікоптер-амфібія Сікорського

74 роки тому в повітря піднявся перший гелікоптер-амфібія Сікорського
Гелікоптер-амфібія. Фото: www.helicopter.su

17 квітня 1941 року авіаконструктор Ігор Сікорський продемонстрував приголомшеній американській публіці перший у світі гелікоптер-амфібію на поплавковому шасі. Це був модифікований "VS-300".

Гелікоптер здійснив зліт з води і приземлився на сушу. Тривалість польоту гелікоптера на поплавцях становила 1 годину 35 хвилин, а швидкість досягала 100 кілометрів на годину. Згодом авіаконструктор створив ще 18 серійних гелікоптерів. Саме вертоліт Сікорського першим у світі був поставлений на серійне виробництво. Також він першим у світі почав будувати турбінні вертольоти, вертольоти-амфібії з шасі і "літаючі крани".

Саме вертольоти Сікорського вперше здійснили перельоти через Атлантичний (1967) і Тихий (1970) океани з дозаправкою в повітрі. Машини інженера виокристовували як для військових, так і для цивільних цілей.

Останнім вертольотом Сікорського до відходу на пенсію став "S-58", який справедливо вважається кращим вертольотом першого покоління. Справу геніального авіаконструктора продовжує заснована ним компанія "Sikorsky Aircraft Corporation", філія якої "United Technologies Corporation" є одним зі світових лідерів проектуванні і виробництві вертольотів для комерційних, індустріальних і військових потреб.

Нагадаємо, до 1939 року Сікорський створив близько 15 типів літаків. Вертоліт "VS-300" представляв собою сталеву трубу з відкритою кабіною для пілота, потужність апарату становила 65 кінських сил, він був оснащений двигуном "Lycoming" і ремінною передачею, які обертали трилопатевий головний ротор.

Зараз ви читаєте новину «74 роки тому в повітря піднявся перший гелікоптер-амфібія Сікорського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути