понеділок, 07 липня 2014 11:51

73 роки тому почалася оборона Києва від нацистів

73 роки тому цього дня розпочалася оборона радянськими військами української столиці - міста Києва.

Автор: wwii-soldat.narod.ru
 

7 липня 1941 року розпочалася офіційна кампанія із захоплення Києва. Війська противника прорвали оборону радянських військ на південь від Новоград-Волинського, захопили Бердичів, Житомир і 11 липня підійшли до Києва — до річки Ірпінь, за 15 км до міста. Радянські солдати мужньо боролись.

Захоплення Києва з самого початку війни було стратегічною метою у плані Барбароса. Вже 21 червня перші німецькі бомбардувальники завдали місту ударів. Проте піхотний наступ розпочався тільки в липні.

З німецького боку в битві брала участь група армій "Південь" на чолі з генерал-фельдмаршалом Рундштедтом, а також дві армії з групи "Центр". Зі сторони Радянського Союзу виступили війська Південно-Західного фронту під командуванням генерала-полковника М. Кирпоноса.

Автор: dic.academic.ru
 

Головнокомандування військ південно-західного напряму (головнокомандуючий Маршал Радянського Союзу С. М. Будьонний) наказало військам фронту контрударами 5-ої і 6-ої армій по напрямах, що сходяться, ліквідовувати прорив.

10—16 липня 9-й і 22-й механізовані корпуси 5-ої армії з Коростеньського укріпленого району нанесли контрудар, відкинули 2 піхотних дивізії противника на 15 км. Активні дії 5-ої і 6-й армій відвернули значні сили противника, чим надали серйозну допомогу захисникам Києва, які 11—14 липня зупинили ворога і вели бої західніше Святошино.

Автор: dic.academic.ru
 

Активну участь в обороні Києва приймали місцеві жителі. З початку війни більше 200 тисяч києвлян пішли добровольцями на фронт. В місті створили народне ополчення.

Зараз ви читаєте новину «73 роки тому почалася оборона Києва від нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути