понеділок, 19 січня 2015 16:25

49 років тому Індію очолила перша жінка прем'єр-міністр Індіра Ганді

  Індіра Ганді з батьком Джавахарлалом Неру в Лондоні
Індіра Ганді з батьком Джавахарлалом Неру в Лондоні

Після смерті прем'єр-міністра Індії Лала Бахадура Шастрі 19 січня 1966 року новим керівником партії Індійський Національний Конгрес і, як результат, прем'єр-міністром країни стала 48-річна Індіра Ганді, дочка і найближча сподвижниця першого прем'єр-міністра Індії Джавахарлала Неру. Вона стала першою жінкою в Індії і другою у світі, що зайняла найвищий державний пост. Як лідер партії Індійський Національний Конгрес (ІНК) Індіра Ганді прагнула продовжити політику свого батька і в економічних питаннях дотримувалась соціалістичної концепції.

Вперше в політиці Індіра Ганді заявила про себе в 1955 році, коли увійшла до керівництва ІНК; з 1959 року вона займала пост президента партії, в 1964-у - стала членом уряду Лала Бахадура Шастрі, а 19 січня 1966 року, по смерті Шастрі, - прем'єр-міністром Індії.

Не маючи суттєвої підтримки в лоні своєї партії, Індіра Ганді з невеликою перевагою виграла вибори 1966-го року, і лише в 1971-у стала безумовним лідером країни. Цього ж року вона санкціонувала збройну підтримку сепаратистського руху в Бангладеш (східній частині Пакистану), що сприяло зростанню підтримки Індіри Ганді і перемозі ІНК на парламентських виборах 1972 року.

Однак роки її керівництва супроводжувалися падінням економіки, інфляцією і міжетнічними конфліктами. Звинувачення, висунуті проти Ганді Соціалістичною партією, привели до судового розслідування. У 1975 році Верховний суд Індії визнав Індіру Ганді винною у корупції і фальсифікації результатів виборів 1971 року і заборонив їй на шість років займатись політичною діяльністю. У відповідь на рішення суду Ганді оголосила в країні надзвичайний стан і санкціонувала масові арешти політичних опонентів.

У 1977 році Ганді програла вибори, і вийшла з ІНК, утворивши нову партію ІНК (І), з якою переконливо виграла вибори 1980 року і знову стала прем'єр-міністром Індії.

У 1984 році її вбили власними охоронці-сикхи у відповідь на криваве придушення сепаратистського сикхського руху в штаті Пенджаб. Спадкоємцем влади у партії та країні став син Індіри Ганді Раджив.

Зараз ви читаєте новину «49 років тому Індію очолила перша жінка прем'єр-міністр Індіра Ганді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути