пʼятниця, 21 листопада 2014 18:38

394 роки тому до Нової Англії прибули перші пілігрими
3

"Мейфлауер"
Реконструкція "Мейфлауер" 1957 року. Знаходиться в Плімуті
"Мейфлауер" в порту

21 листопада 1620 року понад сотня англійських пілігримів з корабля "Мейфлауер" вперше ступили на незайману землю майбутньої Нової Англії.

"Мейфлауер" - англійське торгове судно (його тип найчастіше визначають як галеон), на якому англійці, котрі заснували одне з перших британських поселень в Північній Америці, в 1620 році перетнули Атлантичний океан.

Використовувався як торговий корабель в рейсах між Англією, Францією, Іспанією і Норвегією. З 1609 по 1622 роки капітаном був Крістофер Джонс. Після його смерті в 1623 році, судно, швидше за все, розібрали на деревину.

Вранці 6 вересня 1620 року корабель, який очолював капітан Крістофер Джонс, вийшов з англійського міста Плімут. 102 переселенці перебували на його борту: 41 чоловік, 19 жінок і діти, а також дві собаки. Одна дитина народилася під час плавання, ще одна народився на кораблі 20 листопада, до облаштування в Плімуті. Екіпаж корабля складав 25-30 чоловік. Самі себе вони називали "пілігримами". Це була невелика група англійських сепаратистів-пуритан, незадоволених політикою тодішньої англіканської церкви. Іноді їх ще називають брауністами за ім'ям їхнього лідера Роберта Брауна. Через гоніння з боку влади пуританам довелося перебратися спочатку з Англії в Голландію, де до їх поглядів ставилися більш терпимо, а потім вони стали думати про створення "нової батьківщини" на Північноамериканському континенті.

Розміри "Мейфлауера", водотоннажність якого лише 180 тонн, не дозволяли пасажирам розміститися із зручностями.

21 листопада 1620 року, обігнувши мис Код, судно стало на якір біля берегів Плімута, пілігрими причалили до Плімутської скелі (нині - національний пам'ятник). На кораблі між лідерами пілігримів Вільямом Брюстером і Вільямом Бредфордом була підписана Мейфлауерська угода, яка стала конституцією для новоутвореної Плімутської колонії. Згідно з цим документом, поселенці в колонії повинні були надавати один одному всіляку допомогу і жити за законами божим. В США вважається, що цей документ заклав основу американської демократії.

Першим поселенцям Нової Англії довелося дуже непросто. В першу зиму від хвороб і негараздів загинула майже половина експедиції. Але, тим не менше, колонія вижила і поступово розросталася. Через кілька років в Плімут прибуло судно "Fortune" з новими колоністами на борту, поклавши початок Великому переселенню. Саме батьки-пілігрими заснували свято, яке кожен рік 26 листопада відзначають всі жителі США - день Подяки Богові за все, що він послав.

 

Зараз ви читаєте новину «394 роки тому до Нової Англії прибули перші пілігрими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути