пʼятниця, 31 жовтня 2014 13:15

30 років тому в Делі була підступно вбита "мати Індії" Індіра Ганді

30 років тому в Делі була підступно вбита "мати Індії" Індіра Ганді
Індіра Ганді - вбита сикхами "мати Індії"

31 жовтня 1984 року була вбита прем'єр-міністр Індії Індіра Ганді. В неї стріляли її охоронці, які таким чином помстилися їй за військову операцію проти сикхів у Амрітсарі та осквернення "Золотого храму".

Того дня у Індіри Ганді було заплановане телеінтерв'ю з відомим англійським письменником, драматургом і актором Пітером Устиновим

Індіра Ганді не сумнівалася, що її життя в небезпеці. Прем'єр-міністру не раз пропонували прибрати з особистої охорони всіх сикхів, але такий крок, вірогідно, здавався главі уряду зайвим.

Беант Сингх служив в охороні прем'єр-міністра близько десяти років і супроводжував Індіру Ганді в декількох поїздках за кордон. Але вона не знала про те, що Беант Сингх мав тісні зв'язки з групою сикхських екстремістів - з тими, хто присягнувся помститися за осквернення "Золотого храму". Не дивно, що ця людина виявилася чудовою кандидатурою на роль вбивці Індіри Ганді. Релігійний фанатизм виявився сильнішим за особисту відданість: Беант Сингх знайшов союзника в особі Сатванта Сингха, молодого поліцейського, нещодавно зарахованого до служби безпеки прем'єр-міністра.

30 жовтня 1984 року, за день до загибелі, Індіра Ганді говорила: "Сьогодні я жива, а завтра, можливо, моє життя скінчиться… Але кожна крапля моєї крові належить Індії". На ранок 31 жовтня у прем'єр-міністра була запланована зустріч, на яку Індіра Ганді чекала з особливим задоволенням, — телеінтерв'ю з відомим англійським письменником, драматургом і актором Пітером Устіновим. Вона довго вибирала одяг, вибравши шафранову сукню, яка, на її думку, мала б ефектно виглядати на екрані і до якої не пасував куленепробивний жилет. Цей день став для неї фатальним.

Беант Сингх і Сатвант Сингх стояли на одному з постів, розташованих уздовж доріжки, що вела з резиденції прем'єр міністра до її офісу. Саме туди і прямувала у супроводі охорони Індіра Ганді. Підійшовши до охоронців-сикхів вона привітно посміхнулася. Вихопивши пістолет, Беант Сингх тричі вистрілив в прем'єр-міністра. Одночасно Сатвант Сингх прошив тіло Індіри Ганді автоматною чергою. Вбивці були одразу ж схоплені охороною. Беант Сингх закричав: "Я зробив, що хотів. Тепер ви робіть, що хочете". Йому не вдалося ухилитися від куль інших охоронців - одна виявилася смертельною. Другого вбивцю було поранено, але той вижив.

Тоді як Індіра Ганді вмирала від куль власних охоронців, Пітер Устінов і його знімальна група чекали зустрічі з прем'єр-міністром. Один з цих людей згадує: "Я почув три одиночні постріли, а потім автоматну чергу. Очевидно вбивцям хотілося виконати своє завдання на всі сто відсотків. Вони не залишили жертві жодного шансу…"

На вбивство прем'єр-міністра Індія відповіла вибухом обурення. Народний гнів обернувся на сикхів. По всій країні прокотилася хвиля стихійних виступів проти сикхських екстремістів, яка супроводжувалася насильством. Влада намагалися захистити невинних, але протягом подальших тижнів жертвами безчинств сталі сотні жителів Пенджабу.

Пости прем'єр-міністра і лідера Конгресу зайняв Раджив Ганді. Уряд так і не дізнався, хто віддав наказ убити Індіру Ганді. Багато хто й досі упевнений в тому, що це справа рук двох фанатиків-одинаків.

Нагадаємо, Індіра Ганді - перша жінка прем'єр-міністр Індії (з 1966 року), донька відомого борця за незалежність Індії Джавахарлала Неру. За її правління в Індії були проведені важливі модернізаційні реформи, а Індія увішла до клубу держав, що володіють ядерною зброєю.

Зараз ви читаєте новину «30 років тому в Делі була підступно вбита "мати Індії" Індіра Ганді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути