понеділок, 07 вересня 2015 10:25

2620 років тому царем Вавилону став Навуходоносор ІІ
4

Вавилон. Реконструкція.
Фото: Wikipedia
Ворота Іштар.

7 вересня 605 року до н. е. Навуходоносор, син Набопаласара, засновника Халдейської династії, став царем Нововавилонського царства і за наступні 43 роки перетворив країну у процвітаючу державу.

На початку 627 року до н.е., після смерті царя Ашшурбанапала, Ассирію охопили повстання і Набопаласар, ассирійський намісник Країни Моря (північне узбережжя Перської затоки), захопив місто Урук в Південному Межиріччі і до жовтня розбив ассирійські війська Син-шум-лішира, проголошеного царем. Зумівши захопити Вавилонію і відкинути ассирійські війська на північ, 23 листопада 626 року до н.е Набопаласар був проголошений царем і став засновником Нововавилонського царства та X Нововавилонської династії.

Набопаласар правив 21 рік, які провів у постійних війнах, що дало можливість Набопаласару завоювати міста Верхнього Межиріччя, повністю розбивши Ассирію і захопивши її найважливіші міста Ніппур, Ашшур та Ниневію, а в союзі з Мідією - вавилонська армія під командуванням Набопаласара і його старшого сина Навуходоносора підкорила свого колишнього союзника царство Урарту, а також Сирію, Фінікію, Палестину та Північну Аравію.

Набопаласар помер 15 серпня 605 року до н.е. і Навуходоносор був змушений повернутись із єгипетського походу в Вавилон. 7 вересня 605 року до н. е., на 23-й день по смерті батька, він зайняв престол Нововавилонського царства. Восени того ж року Навуходоносор продовжив війну з Єгиптом - підкорив Іудею, в 587 році до н.е. захопив Єрусалим, в 582-у - Трансіорданію, а в 575-у - Тір, який тримав в облозі 13 років.

За правління Навуходоносора Вавилонія перетворилась у міцну і процвітаючу країну - це був період економічного і культурного розквіту. Він укріпив кордони, перебудував всі великі міста країни, а саму столицю перетворив на місто-легенду - Вавилон мав площу близько 10 кв. км, був оточений ровами і трьома рядами фортечних мурів; через Євфрат був перекинутий кам'яний міст, в центрі міста був добудований зикурат на честь бога Мардука висотою 91 метр. За правління Навуходоносора був споруджений і знаменитий висячий парк (т. зв. "висячі сади Семіраміди" - одне з 7 чудес світу). Вавилон став центром міжнародної торгівлі, в країні велося дорожнє будівництво, багато уваги приділялося штучному зрошуванню. Біля Сіппара був створений великий басейн, від якого йшло багато каналів, за допомогою яких регулювався розподіл води під час посухи.

Помер Навуходоносор II в 562 році до н.е. і престол успадкував старший син Амель-Мардук, по смерті якого через рік влада у Нововавилонському царстві перейшла до зятя Навуходоносора Нергал-шар-уцура. Навуходоносор неодноразово згадується у Біблії та Талмуді, а також в ісламських пам'ятках і найбільше відомий як завойовник Єрусалиму, правителя якого Седекію він осліпив і вивіз до Вавилону, разом із 18 тисячами євреїв, що попали у рабство, зруйнував Храм Соломона і спалив місто.

Зараз ви читаєте новину «2620 років тому царем Вавилону став Навуходоносор ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути