понеділок, 04 липня 2016 11:25

240 років тому Сполучені Штати Америки стали незалежними

240 років тому Сполучені Штати Америки стали незалежними
Томас Джефферсон

4 липня 1776 року у Філадельфії Другий континентальний конгрес прийняв Декларацію незалежності Сполучених Штатів Америки від Великої Британії і її короля.

Це сталося на 442-й день після того, як економічні суперечності між метрополією і колоніями переросли у збройний конфлікт в Ленсингтоні. Дане протистояння розпочало Американську революцію. Повідомляє "Цей день в історії".

Перше протистояння між Британією і її американськими колоніями сталося 1765 року. Причиною був податок англійського парламенту на підтримку британських військових частин, що перебували в Америці. США почало бойкотувати британські товари, а подекуди відбувалися й організовані напади на збирачів податку. Після кількамісячних протестів 1766-го податок скасували.

Втім, 1773 року прийняття Британією акту, що надавав англійській Ост-Індійській компанії податкові пільги на торгівлю чаєм, фактично позбавило її конкуренції з боку інших імпортерів. Це спричинило протест, котрий увійшов в історію як "Бостонське чаювання". У бостонському порту з кораблів Ост-Індійської компанії за борт викинули декілька партій чаю.

Англія блокувала порт Бостона для входження торгових суден. Відмова колоністів підкоритись призвела до того, що губернатору Массачусетсу Томасу Гейджу наказали силою придушити протести. 19 квітня 1775 року під час спроби захопити військові арсенали колоністів, поблизу містечка Ленсінгтон, виникла збройна сутичка між англійськими військами і колоніальною міліцією.

Визначну роль відіграв політичний памфлет Томаса Пейна "Здоровий глузд", опублікуваний у січні 1776 року. У документі автор аргументував необхідність відділення від Англії. За три місяці памфлет розійшовся накладом 130 тис. примірників і посприяв поширенню ідеї відділення від Британії. У травні 1776 року делегати 13 британських колоній зібрались на Континентальний конгрес у Філадельфії, де закликали до створення власних урядів. 10 червня сформували комітет з п'яти осіб для підготовки проекту декларації, котра мала б пояснити причину воєнної непокори колоній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 років тому відбулась битва на Соммі

Основну роботу над декларацією виконав Томас Джеферсон. 4 липня документ представили Конгресу і він став відомим як Декларація незалежності. Однак, слова "незалежність" у заголовку не було. Це пов'язано з тим, що 2 липня Конгрес ухвалив резолюцію, яка проголошувала незалежність Сполучених колоній і розрив політичних зв'язків із Великою Британією. 4 липня за Декларацію проголосували 12 колоній, а Нью-Йорк підтримав її 19 липня. 2 серпня її підписали і вона набула чинності.

Зараз ви читаєте новину «240 років тому Сполучені Штати Америки стали незалежними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути