четвер, 01 жовтня 2015 15:05

2300 років тому Олександр Македонський розбив персів під Гавгамелами

Автор: Wikipedia
 

1 жовтня 331 року до н. е. армія Олександра Македонського у битві біля Гавгамел розбила військо Дарія III, що фактично привело припинення існування Перської імперії Ахеменідів. Через шість років Македонський одружився зі старшою дочкою Дарія і прийняв остаточне рішення залишитись в Персії, прийнявши місцевий спосіб життя.

В 334 році до н. е. 22-літній цар Македонії Олександр, який був визнаний гегемоном Коринфського союзу, розпочав свій похід в Малу Азію - переправившись на галерах через протоку Геллеспонт (Дарданелли), в травні він отримав свою першу перемогу в битві біля ріки Гранік, що дало можливість грекам захопити практично всю Малу Азію.

Наступну перемогу Олександр Македонський здобув 5 листопада 333 року до н. е. у битві біля міста Ісса (Кілікія) - маючи 40-тисячне військо, він вщент розбив стотисячну армію перського імператора Дарія III. У полон попали мати, дружина і діти Дарія, імператорський обоз, а сам Дарій з 4 тисячами вояків був змушений рятуватись втечею. Ця перемога дала можливість Македонському підкорити все східне узбережжя Середземного моря, включаючи Фінікію, Палестину та Єгипет, а також Кіпр.

Через два роки Олександр повів македонську армію в центр Перської імперії - він без боїв переправився через Євфрат, Тигр і зустрівся з військом Дарія на рівнині за 75 км на північний захід від містечка Арбели (сучасне місто Ербіль в Іракському Курдистані). 1 жовтня 331 року до н. е. у битві зійшлись 47 тисяч македонського війська з перським. Атаку почала перська кіннота, проте, незважаючи на чисельну перевагу, перси були знову вщент розбиті.

Дарій з рештками війська був знову змушений рятуватись втечею, після чого Олександр без бою захопив Вавилон та інші міста Перської імперії, причому перські вельможі присягли Олександру як новому володарю Азії. Дарій III безуспішно намагався зібрати нове військо і був убитий в липні 330 року до н. е. власним сатрапом Бактрії Бессом. За наказом Олександра Македонського тіло Дарія було доставлене в столицю імперії Персеполіс, де було поховане з королівським почестями.

Зараз ви читаєте новину «2300 років тому Олександр Македонський розбив персів під Гавгамелами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути