четвер, 07 серпня 2014 12:10

2100-річну труну китайського правителя розрили археологи

В китайській провінції Цзянсу археологи виявили 2100-річний мавзолей, побудований для короля по імені Лю Фей.

Автор: news.discovery.com
  Археологи в Китаї виявили мавзолей, якому понад 2100 років, що містить три основні гробниці
Археологи в Китаї виявили мавзолей, якому понад 2100 років, що містить три основні гробниці

Китайські археологи дослідили мавзолей, де був похований Лю Фей - правитель царства Цзянду, який помер в 128 році до нашої ери. Повний звіт про їх роботу був опублікований в журналі Chinese Archaeology.

Незважаючи на те, що поховання було розграбоване, вченим вдалося виявити безліч значимих для науки артефактів, серед яких і єдина відома на сьогоднішній день нефритова труна, яка повністю збереглася.

Мавзолей складається з трьох основних і 11 супутніх поховань, а також чотирьох кімнат, куди були поміщені необхідні, як вважалося, в загробному житті предмети. Збереглися і залишки стіни, яка раніше оточувала мавзолей по периметру - її довжина становить 490 метрів.

Могила правителя царства Цзянду покрита насипом довжиною близько 150 метрів, в неї ведуть дві шахти. У приміщенні, де знаходилося тіло Лю Фея, археологи виявили безліч речей, які мали забезпечити комфортне існування правителя після смерті: зброя (мечі, луки, алебарди, ножі), музичні інструменти з нефриту, прикрашені різьбленням у вигляді драконів, лампи і свічники, монети, кухонне начиння (бронзові котли, чаші і судини для вина), а також залишки їжі (кістки тварин, морські раковини, насіння фруктів).

Лю Фей, який, за свідченнями історика Сім Цяня, за життя любив розкіш, не хотів, мабуть, відмовлятися від комфортного життя і після смерті. На жаль, тіло самого правителя археологи так і не виявили: труна була розкрита, а знайдені поряд фрагменти нефриту і емалі говорять про те, що тіло Лю Фея було винесено з поховання разом з іншою, внутрішньою, труною.

Вчені звернули увагу на те, що в прилеглих до основної могили приміщеннях було знайдено близько 50 невеликих моделей колісниць і п'ять колісниць, виконаних у натуральну величину. Дерев'яні деталі, емаль, золоті та срібні прикраси збереглися досить добре, щоб стати об'єктом вивчення археологів.

Китайське царство Цзянду (територія сучасної провінції Цзянсу, що розташована на сході Китаю) було частиною держави ранньої династії Хань (206 рік до нашої ери - 25 рік нашої ери). Лю Фей протягом 26 років (154-128 роки до нашої ери) був правителем цієї території.

Зараз ви читаєте новину «2100-річну труну китайського правителя розрили археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути