четвер, 24 вересня 2015 10:35

1393 роки тому пророк Мухаммед прибув до Медини

Автор: svr.su
 

24 вересня 622 року пророк Мухаммед завершив свою хіджру з Мекки до Медини, де зумів об'єднати ворогуючі мединські племена і створити першу мусульманську громаду.

Мухаммед (арабською - "той, якого вихваляють") народився в Мецці близько 570 року в знатному мекканському роді Курейшитів. Його батько помер ще до народження сина і Мухаммед виховувався в сім'ї діда, глави могутнього клану Хашим. Коли Мухаммеду було шість років, померла його мати, а через два роки - дід, і життям Мухаммеда опікувався його дядько Абу Таліб, новий глава клану. У 25 років Мухаммед одружився з багатою вдовою, на 15 років старшою за нього і наступні п'ятнадцять років вів життя звичайного торговця; у нього народилось шестеро дітей - два сини (померли в ранньому віці) і чотири дочки.

В 610 році, коли Мухаммеду було 40, йому явився архангел Гавриїл, який, згідно з переказами, сказав, що він, Мухаммед, є посланцем Бога на землі і повинен навернути арабів до єдинобожжя. З цього часу Мухаммед оголосив про повернення до вірування Авраама і закликав християн та іудеїв відкинути суперечності, що розділяють їхні вірування, і об'єднатись довкола релігії Авраама. Себе Мухаммед оголосив останнім проповідником іудейсько-християнських традицій і, адаптувавши їх теологічні положення, сформулював нову релігійну доктрину, викладену в Корані.

В 615 році у Мухаммеда було близько сотні послідовників, і його проповіді мали, в основному, викривальний характер - він критикував жадібність багатіїв, їхню розбещеність, аморальність, виступав проти поклоніння ідолам. Все це викликало невдоволення, яке посилилось в 619 році, після смерті Абу Таліба і відмови нового глави хашимського клану Абу Лаїба підтримувати Мухаммеда.

Влітку 621 року до Мекки з Ястріба (Медини) прийшло 12 чоловік, які називали себе послідовниками вчення Мухаммеда, в 622 році - ще більша група паломників, які поклялись Мухаммеду захистити його від переслідувань. Мухаммед негайно закликав мусульман Мекки невеликими групами вирушати в Медину. Дізнавшись про те, що мусульмани залишають місто, влада Мекки наказали вбити Мухаммеда, але його втеча ("хіджра") завершилась успішно, і 24 вересня 622 року він прибув до Медини.

Почалась ера ісламу. У 637 році, в період правління другого праведного халіфа Умара ібн аль-Хаттаба, мусульмани почали своє літочислення з хіджри. Однак за велінням халіфа точкою відліку нової ери вважають не сам день прибуття Пророка до Медіни, а 1 мухаррама (перший день першого місяця) того ж року. Цей день відповідав 16 липня 622 року за юліанським календарем.

Зараз ви читаєте новину «1393 роки тому пророк Мухаммед прибув до Медини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути