середа, 15 липня 2015 15:20

1000 років тому помер київський князь Володимир Великий

15 липня 1015 року після несподіваної хвороби помер Володимир I Святославович, Великий князь київський з династії Рюриковичів, хреститель Русі.

Автор: Wikipedia
  Володимир Святославич на монеті власного карбування (златник)
Володимир Святославич на монеті власного карбування (златник)

Володимир почав княжити в Києві 11 червня 978 року після підступного вбивства свого брата Ярополка, вагітну дружину якого він взяв у наложниці. Володимир спорудив у Києві капище головних богів слов'янського язичництва, переслідував християнство, що зароджувалось в Києві. Він здійснив ряд вдалих походів на Волинь, підкорив в'ятичів, ятвягів, радимичів, воював з волзькими булгарами, обклав даниною Хазарію і Тамань.

У 988 році Володимир захопив візантійський Корсунь (Херсонес) і, погрожуючи піти війною на Константинополь, домігся одруження з сестрою візантійського імператора Анною. Для цього того ж року він разом з військом пройшов обряд хрещення, отримавши ім'я Василь на честь візантійського імператора. Повернувшись до Києва, Володимир наказав скинути поганських ідолів у Дніпро і хрещення киян пройшло відносно мирно, в той час як у Новгороді довелось застосувати силу проти невдоволених.

Хрещення Русі супроводжувалось утвердженням церковної ієрархії - в Києві було створено митрополію Константинопольського патріархату, а в Новгороді, Білгороді (під Києвом), Переяславі (нині Переяслав-Хмельницький) та Чернігові - єпархії, що сприяло поширенню грамотності на Русі; у Києві почали масово зводитись кам'яні споруди.

Після смерті Анни в 1011 році Володимир одружився вдруге (формально - вшосте) і всього мав 10 дочок і 13 синів, серед яких був і Святополк Окаянний, "син двох батьків", якого народила дружина вбитого Володимиром брата Ярополка, будучи наложницею Володимира і вагітною на момент смерті свого чоловіка. Саме Святополк, син убитого Володимиром Ярополка, разом з братом Ярославом в 1014 році повстав проти Володимира. Під час підготовки до війни, він несподівано захворів і 15 липня 1015 року у віці 57 років помер у своїй резиденції в Берестові.

Володимир Великий був похований у Десятинній церкві в Києві. У 1044 році його син Ярослав Мудрий, який у війні за київський престол здолав Ярополка, звелів вирити з могили кістки своїх дядьків Ярополка і Олега, загиблих у міжусобиці з Володимиром, всупереч християнській традиції хрестити їх останки і перепоховати поруч з Володимиром.

Зараз ви читаєте новину «1000 років тому помер київський князь Володимир Великий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути