понеділок, 23 липня 2012 18:34

Три кістяки дивізійників поховали в одній труні
18

Фото: Фото: Павло Паламарчук

В неділю, 23 липня, на кладовищі дивізійників СС "Галичина" відбулося перезахоронення рештків знайдених трьох вояків. Він знаходиться між селами Ясенівці та Червоне Золочівського району Львівської області. Щороку у липні перезахоронюють віднайдені останки вояків дивізії. Їх приурочують до річниці "Бродівського котла", кровопролитного прориву дивізії СС "Галичина" та німецьких військ із радянського оточення.

"Протягом цілого року ми відшукуємо загиблих на навколишній території, - розповів голова товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач. - За цей рік ми знайшли три скелети. Два з них точно вояки СС "Галичини". Третій неопізнаний. Але біля нього були залишки німецького одягу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повстанський "Український перець" виходив у друкарні "Смерть гітлерівсько-сталінським катам"

Похоронили їх у спільній труні. Перед цим відспівали у капличці, яка знаходиться на території кладовища. До могили труну несли реконструктори переодіті в німецьку форму. Попереду несли прапор України.

"Отой прорив дивізійники і німці здійснили біля нашого села, - розповів житель села Ясенівці пенсіонер Володимир Гукало. - Мені мій батько про то розказував. Тут кругом колись болота всюди були. То зараз вже меліорацію зробили і все повисушували. А тоді люди стрягли і гинули в них. Тут кладка була. То на ній гора трупів лежала. То так вони втікали, а радянські снайпери по них з лісу стріляли. Те болото все з кров'ю і людьми змішане було".

Зараз ви читаєте новину «Три кістяки дивізійників поховали в одній труні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

458

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути