пʼятниця, 05 липня 2013 17:58

Унікальна виставка розповідає про відкривача графіті на стінах Софії Київської
14

По фото відтворили робоче місце Сергія Висоцького
Фото: Фото: Сергій Спасокукоцький
Відтворена міні-майстерня, де Сергій Висоцький порявляв фото з графіті
Записник Сергія Висцького. Відкритий на сторінці з літерою "л". У списку бачимо номери телефонів видатних науковців - Дмитра Ліхачьова та Григорія Логвина

Як працюють історики, що досліджують середньовіччя? Користуються вони лише ручкою та папером, чи використовують й інші інструменти? І звідки ще, крім літописів, ми можемо почерпнути свідчення про минуле? Про це розповідає унікальна виставка, яка триває у Національному заповіднику "Софія Київська".

Її присвячено до 90-річчя від дня народження видатного українського вченого, археолога, дослідника культури Давньої Русі Сергія Висоцького. Експозиція розташована у виставковій залі пам'ятки архітектури 18 ст. "Будинок митрополита".

Сергій Висоцький - один зі стовпів української історичної науки. Він є першовідкривачем графіті Софіївського собору - написів на стінах храму, що були прокреслені відвідувачами в 11 - 14 ст. За своє життя Сергій Висоцький відкрив їх більше 300. Також

Серед наукових інтересів Висоцького було ще й вивчення давнього фрескового живопису Софії Київської, зокрема світського. Науковець атрибутував композиції у вежах собору, пов'язав їх із зображенням княгині Ольги на прийомі у Константина Багрянородного у Царгороді. За реконструкцією  Висоцького відроджено груповий портрет сім'ї Ярослава Мудрого, що є унікальною пам'яткою давньоруського портретного монументального живопису.

Саме Сергій Олександрович був ініціатором та натхненником зведення над залишками давніх Золотих воріт павільйон, який не тільки захищав би їх,  але й відтворював первісний вигляд споруди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Елітне мистецтво не може бути дешевим" - в Софії Київській показують бурштинові мозаїки

За словами старшого наукового співробітника відділу історичних досліджень Національного заповідника "Софія Київська" Віри Павлової, експозиція є унікальною, оскільки зібрана з особистих речей, які сьогодні зберігаються в Музеї історії міста Києва та у фондах НЗ "Софія Київська". Збірка сформована за матеріалами родинного архіву Сергія Висоцького. Матеріали  до збірки передано Оленою Володимирівною Спасокукоцькою - вдовою Сергія Олександровича Висоцького

Серед них – особисті речі та фотографії науковця, його рукописи, робочі матеріали досліджень, нагороди, посвідчення кандидата й доктора наук, листування з авторитетними українськими та зарубіжними вченими, його наукові праці та автореферати дисертацій.

Чи не найбільш вражаючою частиною виставки є розділ "Творча лабораторія Сергія Висоцького" - є відтворена міні-майстерня. Вона неначе "занурює" глядача у науковий процес талановитого дослідника.

Виявлення графіті - це тривалі пошуки прокреслених зображень, підбір спеціального бокового освітлення для фотографування написів, обробка власноруч декількох сотень негативів та фото, реставрація напису, аналіз палеографічних особливостей тексту, пошук даних у літописах. Саме прилад й інструменти, які Сергій Висоцький використовував у цій роботі, і представлені тут.

За фото відновлене робоче місце історика - дві лампи, портрет Шевченка  і рукописне начиння - основні речі, які тримав на столі Висоцький.

Виставка діятиме до 8 липня цього року. Вхід до експозиції коштує 10 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Унікальна виставка розповідає про відкривача графіті на стінах Софії Київської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути