понеділок, 28 жовтня 2013 18:08

У Фінській війні радянська армія осідлала лосів - унікальні фото
5

Фото: Фото: popmech.ru

З радянсько-фінською війною пов'язано безліч легенд і курйозних фактів. Сьогодні в тих далекі події багато хто схильний бачити романтику. Ще б пак - рекордні морози, лижні війська, непрохідні фінські хащі, що кишіли снайперами, тощо. Однак як романтична сторона тієї війни, так і реальна, стратегічна, досі не розкрили всіх таємниць військових дій.

Однією з таких таємних, але без сумніву цікавих аспектів Фінської війни, є бойові лосі, що перебували на озброєнні радянської армії.

Спеціальний розплідник

Ще на межі 1920-1930-х років видатний радянський зоолог, заступник директора з науки Московського зоопарку Петро Мантейфель висловив ідею про одомашнення лося.

У 1932 році СРСР і Фінляндія підписали договір про ненапад, а в 1934-му цей договір був продовжений на десять років. Але до середини 1930-х Сталін побоювався, що Фінляндія надасть свою територію Німеччині або Великобританії як плацдарм для нападу на СРСР, адже кордонпроходив усього в 32 км від Ленінграда. Війна з Фінляндією була лише питанням часу, і в наркоматі оборони розуміли це.

Одна з важливих проблем, яку потрібно було вирішити у зв'язку з цим, - транспортна. Малонаселені території, на яких передбачалося вести військові дії, були вкриті лісами і болотами. Доріг, придатних для пересування техніки, практично не існувало, а коні просто загрузли б у снігу . Ось тут то і повернулися до ідеї приручення лося, але вже не з метою одомашнення, а з метою використання рогатих жителів лісу у війні.

Звіт, написаний одним з учнів професора Мантейфеля, був уважно вивчений. Там говорилося, що лосі здатні харчуватися пашею, витривалі і можуть легко пересуватися майже непрохідною місцевістю, включаючи болота, і нести значний вантаж. Це здалося радянським воєначальникам ідеальним рішенням однієї з проблем фінської війни.

Так був створений "Волосовський спеціальний розплідник № 3". Він розташувався неподалік селища Волосово, а його директором призначили автора того самого звіту Михайла Глухова, молодого, але вже досвідченого зоолога.

З 1934 по 1937 рік колектив розплідника (близько ста осіб) зміг буквально зробити неможливе. Лосенят з раннього дитинства привчали до людини і за допомогою спеціально розроблених методик відпрацьовували у них потрібні навички.

Згідно з записами Михайла Глухова, до 1939 року в розпліднику було підготовлено та навчено більше 1500 бойових лосів, які пройшли відповідне навчання, і кавалеристи (поруч з розплідником побудували спеціальні корпусу та майданчики для навчання бійців).

Лосині армії так і не вдалося створити

Як зізнавався Михайло Глухов, одним з найскладніших завдань було привчити лосів не боятися звуку пострілів. Для цього поряд з лосенятами щодня відстрілювали певну кількість холостих патронів зі зменшеною кількістю пороху, та з кожним днем ??наважку збільшували, поступово переходячи до звичайних штатних патронів. До речі, з'ясувалося, що лосі по-різному реагують на постріли з різної зброї. Як це не дивно, найспокійніше вони ставилися до черг з ДП (піхотного кулемета Дегтярьова), а от різкі пістолетні постріли їх лякали сильніше. Тому озброїти лосині підрозділи планувалося саме цими кулеметами.

Були розроблені спеціальні сідла з кріпленням для кулемета, проте можливість маневру змушувала бажати кращого. Бійці - кавалеристи, які працювали в розпліднику, пристосувалися оспирати сошки кулемета на розлогі роги - цей спосіб виявився набагато зручнішим (хоча і був неможливий у ті періоди, коли лосі скидали свої гіллясті прикраси). Спочатку навіть пробували жорстко кріпити кулемети до рогів, однак з'ясувалося, що вібрація при стрільбі приводила до струсу мозку у тварин і ламала "лопати". Всі спроби зробити роги міцнішими за допомогою спеціально підібраних кормів не увінчалися успіхом, тому від жорстких кріплень відмовилися, замінивши їх шкіряними подушечками. Пізніше сошки стали спирати на кінці гіллястих "лопат" - з'ясувалося, що в цьому випадку лосі виконують функцію "самонаведення": повертаючи голову в бік небезпеки, вони одночасно наводили на ціль кулемет, і бійцеві залишалося тільки скорегувати приціл та натиснути на спусковий гачок.

Зате у військових інструкторів розплідника з'явилася нова ідея - вони вирішили використовувати феноменальний слух тварин і навчити їх відрізняти інтонації, які у фінській і російській мовах істотно розрізняються. У розплідник були запрошені кілька військових перекладачів, які знають фінську мову, тож лосів стали тренувати на "розпізнавання мови". І небезуспішно: тварини, слух яких у багато разів чутливіший від людського, виявилися хорошими лінгвістами і розвідниками. Вони могли розрізняти фінську мова з відстані майже в кілометр, після чого умовним сигналом (типу пирханням) привертали увагу вершників або навіть атакували супротивника, затоптуючи його ударами копит потужних передніх ніг, здатних одним ударом вбити вовка.

Однак найголовніший недолік лосиної кавалерії ні науковцям, ні військовим подолати не вдалося. Лосів так і не змогли привчити збиратися великими стадами, тому про створення величезних кінних (тобто лосиних) армій, про які мріяв Сталін, довелося забути. Для лосиних груп була вироблена особлива тактика і поставлені специфічні завдання. Вони повинні були протистояти численним дрібним розвідувально-диверсійних груп ворога, від яких військові очікували серйозних неприємностей (і, як показав час, мали рацію). А також, зрозуміло, самі повинні були доставляти фінським військам безліч неприємностей, діючи за лінією фронту дрібними групами, що складаються з 10-15 кавалеристів верхи на лосях в режимі "вільного полювання" в карельських лісах.

Через лосів перенесли початок війни

З середини року з обох сторін почалися військові приготування, і влітку, під час одного зі своїх візитів, Жданов задав Глухову пряме запитання: "Михайле Олександровичу, ви забезпечите, як обіцяли, півтори тисячі підготовлених кавалеристів? Товариш Сталін вважає, що вони будуть нам дуже потрібні до жовтня"  "Ні, Андрію Олександровичу, - чесно відповів Глухів, - у жовтні у лосів буде гін, в цей час вони не слухаються нікого, навіть мене". " А товариша Сталіна вони послухаються?" - спохмурнівши, запитав Жданов. "Люди - послухаються! - викрутився Глухов. - Тому що люди розумніші за лосів. Коли кличе природа, лосі не чують нікого"??. Така відповідь мог коштувати Глухову життя, але зійшла з рук - Жданов прислухався до думки зоолога. Що саме він доповів Сталіну, історія замовчує, але в результаті СРСР, як відомо, усіма способами затягував дипломатичні переговори з Фінляндією до кінця осені. Як тільки гін у лосів закінчився, всі диверсійні групи були приведені в бойову готовність. А вранці 30 листопада розпочалася радянсько-фінська війна.

Лосі виправдали покладені на них надії, лякаючи до смерті фінських солдатів.

За спогадами Інарі Яарвінен, внучка командира фінської диверсійної групи Оллі Паавінена, який був захоплений в полон, а пізніше повернувся на батьківщину, це стало одним з найяскравіших вражень у його житті: "Дід часто розповідав цю історію і зізнавався, що такого страху він не відчував у свожєму житті більше ніколи, навіть коли його мало не розстріляли в полоні". А ті з фінських бійців, хто все ж таки зумів втекти, потім розповідали своєму командуванню таке... Командування вірило, але серед фінів поповзли всілякі чутки і небилиці, що породили серед неписьменних солдатів легенди про те, що " червоноармійці уклали договір з духами лісів".

У Другій світовій

З початком радянсько-німецької війни частина лосів (близько півсотні) влітку відправили в Білорусію для дій у тилу ворога (де їх використовували партизани, яких навчали інструктори розплідника), а інших було вирішено залишити в розпліднику до закінчення гону і відростання рогів. Але до того часу почалася блокада Ленінграда, а під час одного з артобстрілів снаряд потрапив у склад палива біля розплідника. Стався вибух, почалася пожежа, яка майже дотла знищив розплідник. Михайло Глухов загинув, залишилися тільки його записи.

А ось лосі в більшості своїй залишилися живі - вони розбіглися по навколишніх лісах. Втім, бойову виучку вони не забули. У перші повоєнні роки фінські мисливці натерпілися страху, стикаючись під час мисливського сезону з незвичайною поведінкою тварин. Лосі, не звертаючи ніякої уваги на гуркіт пострілів, вибігали прямо на мисливців і люто атакували їх, зачувши фінську мову.

Зараз ви читаєте новину «У Фінській війні радянська армія осідлала лосів - унікальні фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути