середа, 14 липня 2010 18:39

Ягайло подарував Іванкові Сушику три села

У червні 1410 року волинський староста князь Федір Острозький отримав наказ великого князя литовського Вітовта зібрати шляхту з усього підвладного йому краю й рушити в похід. Хоругва (полк) шляхтичів-волинців рушила на північний захід.

Ворог — рицарі-хрестоносці Тевтонського ордену. Майже два століття німецькі рицарі-тевтонці відвойовували землі у своїх слов"янських і балтських сусідів — під приводом хрещення язичників. А війна з язичниками — це вже не війна, а хрестовий похід. Осередком Тевтонського ордену стала країна майже винищеного ними балтського племені прусів.

15 липня 1410 року на полі між прусськими селами Танненберг і Грюнвальд зійшлися дві найбільші армії тогочасної Європи. Тевтонський орден виставив 51 хоругву-загін — 27 тис. воїнів. В основному німецьких і французьких рицарів, а також найманців із 12 країн Західної Європи.

Об"єднане військо Королівства Польського та Великого князівства Литовського складалося із загонів-хоругов із польських, литовських, білоруських та українських земель, що входили до обох цих держав. На поміч також прибуло зо 2–3 тис. татарської кінноти, загони від молдавського господаря й чеські найманці. Загалом — 39 тис. осіб. Значно більше, ніж тевтонців. Але ті були краще озброєні й мали потужнішу артилерію.

Битву розпочав великий князь Вітовт

Відтягуючи бій, польський король Ягайло вислуховував одну літургію за другою. Противник тим часом пітнів на сонці у важких латах. Битву розпочав великий князь Вітовт. "Потым вдарено в котлы, в сурмы и зараз литва з татарами з великою прудкостю скочили на нимци и сточили з ними битву, же конь об коня боком отирался" — пише тогочасний автор. "Поляцы тож з кролем своим, припавши, взяли німцов на палаши, a потім навели німцов на свои гарматы, навевши роскочилися, a тут зараз з гармат дано огню, где зараз німцов килка тысячий полегло. Еднак же німцы, того не уважаючи, шли осліп на поляки и литву" — продовжує.

На полі бою гине майже все керівництво ордену. Зокрема, й великий магістр Ульріх фон Юнґінґен. Частина тевтонських військ здається в полон, решта рятується втечею. За полонених орден сплатив викуп у розмірі 6 млн празьких грошів. Лицарські лати тоді коштували 475 грошів, кінь — 300, найкращий меч — 70.

Доблестю в Грюнвальдській битві прославився шляхтич Іванко Сушик з-піді Львова. Потім Ягайло подарує за це йому три села в Галицькій землі.

Зараз ви читаєте новину «Ягайло подарував Іванкові Сушику три села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути