четвер, 19 липня 2012 09:49

Віктор Цой рятувався від армії у психлікарні

Автор: фото з сайту raxxla.com
  У червні до 50-річчя з дня народження рок-музиканта, поета й актора Віктора Цоя на Малій Садовій вулиці 
в Санкт-Петербурзі просто неба відкрилася фотовиставка ”Зірка на ім’я Цой”
У червні до 50-річчя з дня народження рок-музиканта, поета й актора Віктора Цоя на Малій Садовій вулиці в Санкт-Петербурзі просто неба відкрилася фотовиставка ”Зірка на ім’я Цой”

— Ну, не ламайся, погоджуйся! Там будуть усі наші друзі, — вмовляв дівчину приятель. — Тим паче, яка подія! Два дні народження одразу! Забацаємо такий рок-н-рол!

5 березня 1982-го їй, Мар'яні Родованській, мало виповнитися 23 роки. Вона працювала в Ленінградському цирку завідувачкою цехів постановочної частини. Заробляла 150 крб на місяць і чекала підвищення по службі. Уже встигла розлучитися та збиралася заміж удруге. Казала, що молодіжні тусовки залишилися в минулому, а зараз вона вже "солідна дама". Але хлопець дуже наполягав. Зрештою погодилася. На вечірці Мар'яна зустріла старих знайомих. Випили, стало весело. Невдовзі до компанії приєднався 19-річний рок-музикант Віктор Цой.

— Не можу сказати, що я закохалася в нього з першого погляду, але щось у Вітьчиній зовнішності мене одразу зачепило, — згадувала Мар'яна. — Ідучи з вечірки, я на якомусь папірці помадою, бо ручки знайти не вдалося, написала йому свій номер телефону.

Автор: фото з сайту livejournal.com
  Мар’яна Цой згадувала: ”Вітя дуже болісно сприймав, що молодший за мене, і що я маю якийсь заробіток, і що в мене є якісь монументальні костюми, у яких хоч на прийоми ходи. А він сам собі штани шив”
Мар’яна Цой згадувала: ”Вітя дуже болісно сприймав, що молодший за мене, і що я маю якийсь заробіток, і що в мене є якісь монументальні костюми, у яких хоч на прийоми ходи. А він сам собі штани шив”

Наступного дня Віктор подзвонив, і вони почали зустрічатися. За тиждень запросив у гості до друзів, пообіцяв заспівати кілька своїх пісень. Мар'яна злякалася: у ті часи майже всі її знайомі захоплювалися музикою, але від творчості молодих рокерів дівчину нудило. Та перші три пісні Віктора їй сподобалися. Цой розповів Мар'яні, що недавно організував із друзями рок-групу "Гарін та Гіперболоїди".

— У його талант я повірила відразу, — казала. — Зрозуміла, що на ньому можна заробити.

Узяла на себе обов'язки адміністратора групи. Роздобула музикантам концертний гардероб зі списаних циркових костюмів. Та великих прибутків музика не приносила — радянські рокери постійно були під наглядом КДБ, на велику сцену їх не пускали. Заробляти доводилося на домашніх концертах — квартирниках, які проходили в московських та ленінградських комуналках. Знайомі Цоя купляли портвейн або сухе вино та скидалися по 3 крб. За вечір музикант одержував 15 крб. Коли вдавалося зібрати більше людей, гонорар зростав до 50 крб.

У травні музиканти успішно дебютували на сцені Ленінградського рок-клубу, записали перший альбом. Тоді Цой і почав замислюватися про нову назву для свого колективу — "Гарін та Гіперболоїди" здавалася йому задовгою. Зрештою з'явилася рок-група "Кіно".

25 липня 1982-го "Кіно" вперше виступила на квартирнику — у режисера Олександра Ліпницького на Каретному ряду в Москві. Віктор заспівав тоді свої відомі пісні "Восьмиклассница" й "Алюминиевые огурцы".

Глядачі були вражені. Один з них, музичний критик Артемій Троїцький, казав потім:

— Для молодого покоління нашої країни Цой значить більше, ніж якісь політичні лідери, цілителі та письменники. Бо Цой ніколи не брехав.

Захопившись рок-музикою, Віктор довго не хотів влаштовуватися на постійну роботу. Але щоб його не звинуватили в дармоїдстві, таки пішов працювати — до кочегарки. Від армії якийсь час переховувався в психлікарні. Дружина написала йому: "Любий мій! Не можу заснути, доки на мене не ляже твоя важка рука". Цой довго зберігав її записку й казав, що вона допомогла йому вижити. Мар'яні Цой присвятив пісні "Дождь для нас", "Когда твоя девушка больна...".

— Ми були бідні, як церковні миші, — згадувала Мар'яна. — Винаймали кімнату в комуналці, їли, що бог пошле. Навіть пристойне весілля не змогли зіграти. Віті зшили коричневий костюм з вельвету. А я замість весільної сукні вдягла білий піджачок і смугасту спідничку.

На реєстрацію молодята запросили лише родичів і кількох близьких друзів.

— Справжні веселощі почалися наступного дня. — розповідала Мар'яна. — У нашу однокімнатну квартиру на вулиці Блюхера набилося близько ста друзів.

За рік у подружжя народився син Олександр. Йому артист присвятив пісню "Малыш".

Наприкінці грудня 1986-го режисер Сергій Соловйов запрошує Цоя до Москви знятися у фільмі "Асса". Після виходу кіно на екрани й успіху альбому "Група крові", що з'явився 1988-го, СРСР накрила хвиля "кіноманії". Юні фанати стрижуться "під Цоя", грають на гітарі та співають його пісні. Музиканти збирають по країні великі стадіони, виїжджають на гастролі до Америки та Японії.

Автор: фото з сайту viktorkino.ru
  З москвичкою Наталею Разлоговою Віктор прожив останні два роки. ”У житті Віктора було лише дві жінки — я й Наташа, — казала Мар’яна Цой. — Але я його ні з ким не ділила. Закохався та й поїхав до Москви, пішов. А я ж горда — ганятися, повертати не буду. І мститися теж. Дитину ніколи не накручувала проти батька”
З москвичкою Наталею Разлоговою Віктор прожив останні два роки. ”У житті Віктора було лише дві жінки — я й Наташа, — казала Мар’яна Цой. — Але я його ні з ким не ділила. Закохався та й поїхав до Москви, пішов. А я ж горда — ганятися, повертати не буду. І мститися теж. Дитину ніколи не накручувала проти батька”

На зйомках фільму "Асса" Віктор познайомився з кінознавцем і перекладачкою Наталею Разлоговою. Коли приїхав додому, сказав дружині:

— Ти знаєш, я закохався.

— Добре. Тоді збирай валізи.

Розійшлися вони тихо, без скандалів. Вирішили не розлучатися офіційно й продовжували спілкуватися.

— У нас є син, тому ми все одно залишимося родиною, — говорив Віктор. — Коли нас не стане, давай загадаємо, щоб поховали поряд, як рідних людей.

Цой з Разлоговою оселилися в Москві. 1989-го познайомив дружину з коханкою. Влаштував бенкет у ресторані.

— Він не розумів, наскільки мені було боляче в той момент. Дивно те, що ми з цією дамою абсолютно різні. Я навіть уявити не могла, що Віті може сподобатися така дівчина. Наскільки я не володію собою, настільки вона собою володіла. Я — це бочка з порохом. Вона — абсолютна скеля.

Востаннє вони бачилися влітку 1990-го. Віктор збирався відпочити в Прибалтиці. Прощаючись із Мар'яною, пообіцяв, що дзвонитиме. А 15 серпня їй повідомили, що Віктор Цой загинув в автокатастрофі.

1962, 21 червня — Віктор Цой народився в Ленінграді в родині інженера. У школі грає в групі "Палата №6". Після восьмого класу вступає до художнього училища ім. Сєрова. За рік його виключили через неуспішність, пішов працювати на завод. 1979-го вчиться на різьбяра по дереву в ПТУ. Якийсь час працює в реставраційній майстерні Катерининського палацу в місті Пушкін під Ленінградом.

1984, 4 лютого — одружується з Мар'яною Родованською. 5 серпня наступного року народжується син Олександр. Зараз він директор приватної фірми. Виготовляє афіші для музичних груп. У юності недовго захоплювався рок-музикою, але батька не наслідував.

1984-1989 — виходять альбоми групи Цоя "Кіно" — "45", "46", "Начальник Камчатки", "Это не любовь", "Ночь", "Группа крови", "Последний герой" і "Звезда по имени Солнце".

1988 — за підсумками опитування кінокритиків журналу "Советский экран" за роль Моро у фільмі Рашида Мугманова "Игла" Віктора Цоя визнали найкращим актором року.

1990, 24 червня — востаннє виходить на сцену на Великій спортивній арені в Лужниках. 15 серпня 1990-го гине в автокатастрофі під Ригою. Його поховали у Ленінграді, нині Санкт-Петербург, на Богословському кладовищі. Мар'яна Цой пережила чоловіка на 15 років. Організовувала пам'ятні концерти, написала книжку. Останні роки жила у цивільному шлюбі з пітерським рок-музикантом Олександром Аксьоновим. Шість років боролася з раком, мала складну операцію. Через хворобу померла 2005-го. Поховали її поряд із Віктором Цоєм.
Наталія Разлогова, з якою музикант жив останні два роки, після смерті Цоя вийшла заміж за журналіста Євгенія Додолєва, народила двох дітей. Живе у США.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Цой рятувався від армії у психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути