середа, 30 січня 2013 19:10

Труси перші почали носити чоловіки

Панчохи та шкарпетки вважають винаходом арабів. До знайомства з їхнім побутом під час арабсько-іспанських воєн XIII-XIV ст. європейці обмотували ноги шкіряними або полотняними онучами.

Одні з найдавніших панчіх знайшли в єгипетській гробниці V ст. Вони зроблені охайно, навіть ураховано, що зверху взуватимуть сандалію — для великого пальця сплетене окреме "відділення".

За Середньовіччя в Європі носили шоси — панчохи, схожі на колготки-панталони. Їх чіпляли до пояса за допомогою підтяжок. Для буднів вистачало однієї підв'язки та скромних шосів. До святкового костюму вдягали шоси на трьох підв'язках, часто прикрашали стрічками й бантами. Панчохи були однотонні — зелені, сині, коричневі, червоні. Святкові ж могли шити барвисті, смугасті.

Цей елемент вбрання за тих часів носили виключно чоловіки. Як і труси. Торік стала сенсацією знайдена в австрійському замку Ленгберґ середньовічна білизна — бюстгальтер і трусики. Їх виявили серед сміття, соломи, шкіри та інших текстильних відходів. Мереживний ліфчик здійснив переворот в історії моди, адже доти вважали, що бюстгальтер винайшли тільки 200 років тому.

— Ми досі не можемо в це повірити, — говорить автор відкриття, Беатрікс Натц з Університету Інсбрука. — Адже гадали, що у XV столітті не існувало такого поняття, як бюстгальтер.

Виявлені в замку труси були чоловічі — середньовічні жінки під спідниці не вдягали нічого. Труси кріпилися за допомогою тонких зав'язок, вони схожі на сучасні сміливі жіночі моделі.

Зараз ви читаєте новину «Труси перші почали носити чоловіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути