вівторок, 26 травня 2009 17:01

Королева Вікторія просиділа на британському троні 63 роки

Британські короновані особи і принци на початку XIX ст. вели розпусне життя, погрузли в пияцтві й бешкетах. Деякі через шлюби з родичами мали психічні відхилення, хворіли на малокрів"я. Один із членів королівської родини, збіднілий герцог Альберт Кентський, жив із дружиною у німецькому князівстві Ґанновері — так було дешевше. Коли дізнався, що в них буде дитя, вирішив перебратися до Англії. Адже потенційний спадкоємець британського престолу мав народитися на англійській землі.

Герцог заліз у борги, найняв карету і сам нею управляв дорогами Німеччини та Франції. 24 травня 1819-го в Лондоні дружина герцога Вікторія Саксен-Кобурзька народила дівчинку. Назвали її Александриною Вікторією — на честь хрещеного батька — російського імператора Олександра I — й матері.

Їй не виповнилося й року, як батько-герцог під час прогулянки потрапив під дощ, схопив запалення легенів і помер. Удова, вся в боргах чоловіка, хотіла повернутися на батьківщину, до Німеччини. Але їй допоміг коштами брат — король Бельгії Леопольд. Тоді помирає британський король Георг III, і лише три літні дядьки відгороджують корону від Вікторії. А її сім"я тим часом живе більш ніж скромно. Мала Вікторія носить одну сукню, доки з неї не виросте.

— У мене ніколи не було окремої кімнати, ні дивана, ні м"якого крісла, всі килими були зношені й витерті, — згадувала, ставши королевою.

Вікторія отримує класичну на тоді домашню освіту — мови, арифметика, географія, музика, верхова їзда на конях, малювання. Розмовляє й читає не лише англійською й німецькою, а й французькою та італійською. Романів читати мати їй не дає — щоб не "прищепити фривольність звичаїв".

24 травня 1837-го весь Лондон гучно відзначає 18-річчя Вікторії — головної спадкоємиці престолу. А менш ніж за місяць помирає 72-річний король Вільгельм IV. Мати вдосвіта будить доньку. Вікторія виходить у халаті. Архієпископ Кентерберійський і лорд Кенінґгем, схиливши коліна, повідомляють про смерть короля і заявляють, що з цього моменту вона — Її Величність королева Англії.

На одному з балів Вікторія танцює з двоюрідним братом Альбертом, князем Кобурзьким. Привабливий, стрункий та елегантний, він полонить її серце. Молодого князя називають "ходячою енциклопедією". Він захоплюється технікою, любить живопис і архітектуру, фехтує. У лютому 1840-го Альберт стає чоловіком Вікторії. "Я люблю його більше, ніж думала", — записує королева у своєму щоденнику. Одразу після весілля в її кабінеті поставили другий письмовий стіл — для чоловіка. "Я читаю й підписую папери, а Альберт їх промокає", — пише Вікторія. Але принц із самого початку вирішує не втручатися у державні справи. Вони щасливі в родинному житті. Народжується дев"ять дітей.

Королева сама живе за певними правилами й розпорядком дня й вимагає того від підлеглих. Вона власноручно розробляє правила, коли і які чаї, солодкі й несолодкі закуски, у якому посуді й у якій послідовності подавати на стіл. "Чайні настанови" стають повсякденною традицією англійців. За правління Вікторії скасували продаж державних постів, запровадили таємне голосування на виборах у парламент, ухвалили закон про загальну освіту. За прикладом королеви її піддані полюбили родинні обіди за великим столом, відзначати сімейні свята — День подяки, День матері, Поминальний день, слухали молебні у славу Британії.

Носить жалобу по чоловікові чотири десятиліття — до кінця життя

Вона править так довго і стільки добрих змін відбувається, що її перебування на троні назвуть Вікторіанською епохою. У цей час формується міська побутова цивілізація: з"являються вуличне освітлення, тротуари, санітарія і гігієна, водогін і каналізація, метро. Винайшли кухонне устаткування і консервні банки, фотографію, музичні шкатулки і механічне піаніно, іграшки, листівки. Навіть практика подарунків і театралізоване святкування Різдва виникають саме за правління королеви Вікторії. Зміни зачіпають усі сторони життя — від перших у світі електродвигунів до бутерброда.

1861 року від тифу помирає принц Альберт. Вікторія носить жалобу по чоловікові чотири десятиліття — до кінця життя. 22 січня 1901-го королева — огрядна 82-річна жінка, яка пересувалася за допомогою крісла-коляски, — доживала свою останню годину.

— Я не хочу вмирати, я повинна завершити ще кілька справ, — були її останні слова.

Англійці сприйняли її смерть як кінець світу.

Вікторія мала 34 внуки

Канцлер Отто Бісмарк називав німецькі княжі будинки "племінною фермою Європи". З дрібних бідних герцогств наречених і женихів поставляли в королівські і царські родини, насамперед до Англії й Росії. Генам прабаби Вікторії був зобов"язаний своїм малокрів"ям російський царевич Олексій — його батько цар Микола II женився на онуці королеви. Ще при житті королеви Вікторії її називали "всеєвропейською бабусею". Усі її діти одружилися з представниками різних правлячих династій Європи. Мала 34 внуки.

Зараз ви читаєте новину «Королева Вікторія просиділа на британському троні 63 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути