четвер, 04 грудня 2008 17:28

Іван Кавалерідзе відмовився ліпити Гітлера

Іван Кавалерідзе — скульптор, драматург і кіношник, "другий після Довженка" — помер 3 грудня 1978-го. Того року святкували 60-річчя радянського кіно. Київську кіностудію ім. Довженка, на якій тоді нічого яскравого не знімали, нагородили орденом Леніна. Кавалерідзе немов сказав: "Не хочу я дивитися те ваше кіно". І відійшов.

Родом він був з-під Ромен на Сумщині. Батько — із грузинів, оселених тут після кавказьких війн. Насправді їхнє прізвище нібито звучало Кхварідзе. Мати — полтавська селянка. Іван був старшим із їхніх трьох дітей. Брат Володимир став ґрунтознавцем, Борис — фінансистом.

Сталін і Хрущов його не любили. Першому не подобалося, що у фільмі "Злива" чеченці б"ють царську армію. Другий лаяв Кавалерідзе за "кубістичні" скульптури, хоч і не бачив їх. Проте в Україні він був популярний. Літературознавець Григорій Костюк у мемуарах пише, як 1941 року, коли Червона армія відступила за Донець, у Слов"янську пішла чутка, що в Києві вже "наш уряд, голова — Винниченко, а Кавалерідзе — міністр культури". І нібито це дуже втішило людей у Донбасі. Іван Кавалерідзе справді був тоді в Києві, але не міністром. Війна застала його з кіногрупою в Карпатах на зйомках фільму про Довбуша. Кавалерідзе німці ледь не розстріляли як шпигуна. Але знайшли його ім"я в європейському кінословнику й відпустили.

Повертаючись до Києва, кіногрупа зустрілася в Рівному з письменником Уласом Самчуком.  Той допоміг Кавалерідзе добратися до вже окупованої столиці. Тут він очолив відділ мистецтв міської управи. Цивільну адміністрацію Києва тоді посідали ОУН-мельниківці. Вони гадали, що німці, як і 1918 року, сприятимуть становленню української держави. Та окупанти невдовзі розстріляли бургомістра Багазія й активних націоналістів із групи Олени Теліги. Після того навіть київська поліція перейшла на російську мову. Кавалерідзе розкусив німців одразу й пішов з управи до того.

Бути вільним художником за окупації було нелегко: у художніх салонах німці самі встановлювали низькі ціни й купували картини задешево. Він міг піти на кіностудію, що діяла в окупованому Києві. Німцям там платили 22 тис. крб., нашим — 2 тис. Склянка солі — 150 крб.

Може, майстрові платили б більше, та Кавалерідзе туди не пішов. Відмовився й від запрошення на студію UFA в Берліні:

— Робити, що хочу, не дадуть, а знімати паради з Гітлером не хочу, — пояснював колегам.

Розповідають, що якось до нього прийшов німецький офіцер, а насправді нібито переодягнутий радянський, і замовив виліпити бюст Гітлера. Іван Петрович відмовився: мовляв, ніколи не бачив фюрера.

— І Леніна ви не бачили, але ліпили!

— Леніна бачив — у студії мого вчителя в Парижі.

Можливо, цей діалог урятував Кавалерідзе, коли Червона армія повернулася. Перед її приходом він не захотів тікати на Захід.

— Вас заженуть до Сибіру! — переконували його.

— Нічого, нарешті побачуся там із тестем, — жартував похмуро.

Тестя, письменника Пилипа Капельгородського, НКВД арештував весною 1938-го. Його одразу розстріляли, але родина про це дізналася аж у кінці 1950-х. Тесть і зять були земляками і майже ровесниками — Кавалерідзе на п"ять років молодший.

Тож восени 1943-го Кавалерідзе залишився в Україні. У Києві жив на Брест-Литовському проспекті, між Політехнічним інститутом і кіностудією ім. Довженка. Їдучи на Захід, Самчук озирнувся на його дім і сказав:

— Царство йому небесне!

Однак Кавалерідзе вижив. Ба, уже 1944 року він служив науковим співробітником Академії архітектури УРСР. У кінці 1950-х навіть повернувся на кіностудію. Знімав фільми, зокрема "Повію" за романом Панаса Мирного з Людмилою Гурченко в головній ролі. Це була її друга велика роль — після "Карнавальної ночі".

Під старість він працював із десятої вечора до шостої ранку — уночі дійсність не така очевидна. У його двокімнатній квартирі на третьому поверсі на Червоноармійській, 12 бувало багато митців — режисери Сергій Параджанов і Леонід Осика, художниця Тетяна Яблонська. Він не все розповідав їм про своє життя — справжнє. Але був таки справжнім, за його власною формулою: в мистецтві половина успіху залежить від того, наскільки ти є людиною.



"Наталка Полтавка" перемогла голлівудські бойовики


Першим українським звуковим фільмом була "Наталка Полтавка". Іван Кавалерідзе зняв її 1936-го. Стрічка — комедія, але Наталка в ній жодного разу не усміхається. Попри щасливий фінал фільму, є в ньому прихована драма тієї епохи. Наталку грала актриса Катерина Осмяловська. Під час зйомок вона була вагітна. Прем"єра фільму відбулася в Києві в листопаді 1936-го. Цього ж місяця Осмяловська народила сина. Це був онук митрополита УАПЦ Василя Липківського, невдовзі розстріляного більшовиками.

У грудні 1936 року прем"єра фільму відбулася і в США. У той же час "Наталку Полтавку" там зняв емігрант Василь Авраменко, танцівник і хореограф. Він мав у США власну кінокомпанію — "Перша говоряча українська фільма". Обидві картини показували майже одночасно. І фільм Кавалерідзе, зроблений під радянською цензурою, без англійських титрів, переміг. Він ішов три тижні поспіль у нью-йоркському кінотеатрі "Рузвельт", де навіть голлівудські бойовики не трималися так довго.

1887, 26 квітня — народився на хуторі Ладанський Роменського повіту Полтавської губернії (нині — Сумщина)

1896 — пішов до початкової земської школи. Дядько Сергій Мазаракі — чоловік материної сестри, художник — забрав його до Києва. Там учився в приватній гімназії, художньому училищі, згодом — у Петербурзькій Академії мистецтв, студії Аронсона в Парижі

1911 — створює пам"ятник княгині Ользі на Михайлівській площі в Києві. 1919 року більшовики його зруйнували, відновлений 1996-го

1917 — після служби в царській армії повертається в Україну. Його пам"ятники — Шевченкові в Ромнах і Полтаві, Сковороді в Лохвиці, Артемові в Бахмуті-Артемівську — стоять і досі

1928 — початок кінокар"єри на Одеській кінофабриці. Зняв фільми "Злива" (1929), "Коліївщина" (1933) та ін.

1932 — одружується із Надією Капельгородською (1904–1984), вона стала його четвертою дружиною. Три перші були з Ромен

1978, 3 грудня — помер у Києві, похований на Байковому кладовищі Син Ігор від першої дружини загинув на фронті, 96-річна донька Євгенія живе в Ромнах. Із другою дружиною мав доньку Ніну. Загинула під час окупації в Харкові — брала участь у підпіллі

Зараз ви читаєте новину «Іван Кавалерідзе відмовився ліпити Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути