вівторок, 19 травня 2009 16:00

65 років тому кримських татар вигнали з батьківщини

В оповіданні кримськотатарського письменника Ервіна Умерова "Самотність" є такий епізод: собака, що все життя пас овець у кримських горах, одного ранку прийшов до рідного села й не застав там людей. У хлівах ревла голодна худоба. Старий пес-пастух не міг допомогти чи збагнути побачене і помер од безсилля й відчаю. Остання фраза автора: "Закінчилася перша доба вигнання кримських татар із рідної землі…".

Цілий народ, 238 500 осіб, виселели за одну добу. Невдовзі після звільнення від німців Кримського півострова, 11 травня 1944 року, Сталін підписав Постанову про виселення кримських татар, бо, мовляв, багато з них підтримували окупантів. Постанову готував нарком внутрішніх справ Лаврентій Берія. 17 травня о 17.00 до кабінету першого секретаря Кримського рескому партії Кобулова запросили голову президії Верховної Ради Кримської АРСР Менбарієва та голову Раднаркому Сейфулаєва. Кобулов закликав їх при виселенні "показати приклад організованості та дисципліни". Отже, виселяли всіх, від вищих чиновників до старих, дітей та фронтовиків, які повернулися з Червоної армії після поранень. Депортація почалася тієї ж ночі. Вивозили товарняками. Багато хто вмер у дорозі й від малярії в перші місяці в Узбекистані. Наприкінці 1944-го переселених числилося на 45 тис. менше, ніж вивезли.


У Костромській області Росії, куди виселили 5397 душ, татари працювали на лісорозробках. Їли юшку з кропиви за 6 коп. "Спецпереселенцы работают в лесу босиком, одеждой и обувью не обеспечены, производят впечатление оборванцев, а между тем у многих из них на груди ордена и медали", — доповідав заступник начальника відділу спецпоселень НКВС СРСР полковник держбезпеки Мальцев.

До Узбекистану переселили понад 150 тис. душ. Щоб ніхто не тікав, спецслужби створили з поселенців "группы содействия" — 1140 осіб, пов"язаних круговою порукою. За втечу давали 20 років каторги. При тім вигнанців формально не позбавили прав: комуністам залишили партквитки, усім іншим — право голосувати.

За облаштування Криму "без татар" узялися 18 серпня 1944 року. "З метою якнайшвидшого освоєння родючих земель та виноградників", Сталін наказав переселити сюди колгоспників із Росії й України. До кінця року їх прибуло 64 тис. Їм передали бездоглядну худобу та землю. 1946-го Кримська автономія стала Кримською областю РРСФР.

Работают в лесу босиком, одеждой и обувью не обеспечены

Пам"ять про виселений корінний народ Криму стерли. Тисячі кримськотатарських назв сіл, річок та гір перейменували по-російськи. Нові господарі ще ціле десятиліття не могли обжитися, Скаржилися Хрущову, що "тут картопля не росте". Хрущов, щоб виправити становище, 1954 року передав Крим до складу Української РСР.

Повернутися на батьківщину кримським татарам дозволили 1989 року. На сьогодні повернулися близько 260 тис. душ.

Зараз ви читаєте новину «65 років тому кримських татар вигнали з батьківщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути