пʼятниця, 08 липня 2016 07:10

"Дурне спить — дурне сниться, дурне встало — ще й хвалиться"

— Святий Самсон снами управляє, — розповідає 89-річна Анастасія Коробко з Христинівки на Черкащині. — Як хочеш узнати, що чекає тебе, то отак треба: лягаєш спати — помолися і кажи "Святий Самсон, покажи мені мій сон". Но уже ж після того ні з ким не розмовляєш, нічого не робиш. Бо тоді праведний сон не присниться, а те, шо побачиш, то не справдиться. Особєнно пророчий сон сниться перед самий день цього самого Самсона. У цьому году він випадає на воскресеньє. А воскресний сон, кажуть, до обіда справджується. Та дарма, все одно Самсон усю правду тобі покаже, як ти його попросиш.

Преподобного Самсонія Гостинного православні й греко-католики згадують 10 липня. У його імені нашим предкам вчувалося слово "сон". Тому на святого й перенесли функції язичницької богині сновидіння. Її ім'я збереглося в народних іграх і піснях. Дрима або Дрьома — пряля з веретеном і кужелем. Дівчата втикали гребінь, накручували на нього солому. Поруч садовили товаришку, яка зображувала Дриму. Її питали:

Ой, що біжить без пригону,

А що світить в темну пору?

Ой, що росте без кореня,

А що цвіте, да без цвіта?

Правильні відповіді: вода і місяць, камінь і папороть. Перша пара символізує горе та обман, друга — любов.

Сни поділяються на віщі й пусті. Баба Настя пояснює:

— Як насниться поганий сон, дак шоб він не збувся, треба бистренько подивитися у вікно, а потім сісти на дерев'яну лавку, табурєтку чи стілець і сказати: "Куди ніч, туди й сон. Як не встане зрубана деревина на пні, шоб так не став сон на правді". Його не можна катєгорі­чєскі нікому розказувати як мінімум три дні, а так да і три годи. Про таких, що базікують, кажуть: "Дурне спить — дурне сниться, дурне встало — ще й хвалиться".

Вікно вважали символічним входом у потойбічний простір. На ніч його треба перехрестити — щоб лихі й демонічні духи не могли вплинути на сплячу людину.

Щоб страшний сон допевне не збувся, Анастасія Коробко радить ще й перевернути подушку або вивернути догори швами всю постільну білизну. Так спрацює магія дії навпаки. Вона має захистити, зупинити шкідливий вплив, а також моделює повернення до бажаного правильного стану.

Щоб запам'ятати сон, радять покласти біля голови камінь і прикусити кутик подушки.

На сни впливають фази місяця. На молодику вони обов'язково збуваються, на старому місяці — ні. На повню сняться жахи. Справджуються сновидіння, що наснилися з четверга на п'ятницю. Сон під понеділок, вівторок і суботу — "пустий". Тобто не здійснюється ніколи. Також пустим є те, що наснилося, коли людина лежала на лівому боці та горілиць. Сон на новому місці вважається правдивим.

Зараз ви читаєте новину «"Дурне спить — дурне сниться, дурне встало — ще й хвалиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути