четвер, 10 грудня 2009 19:25

Фільм "Звіяні вітром" Вів"єн Лі назвала випробуванням для дупи глядача

Автор: фото з сайту doctormacro1.info
  Гетті МакДеніел, яка зіграла темношкіру няньку Маммі, теж присудили ”Оскара” — за найкращу роль другого плану. Вона стала першою в історії темношкірою акторкою, що його здобула. Напередодні прем’єри ”Звіяних вітром” усіх темношкірих виконавців викреслили
Гетті МакДеніел, яка зіграла темношкіру няньку Маммі, теж присудили ”Оскара” — за найкращу роль другого плану. Вона стала першою в історії темношкірою акторкою, що його здобула. Напередодні прем’єри ”Звіяних вітром” усіх темношкірих виконавців викреслили

"Вона не зуміла зрозуміти жодного з двох чоловіків, яких кохала, й тепер утратила обох". Це речення останнього розділу  "Звіяних вітром" — твору американки Марґарет Мітчелл. Але саме з цієї фрази вона почала писати свій перший і єдиний роман.

Писала його сім років. В остаточному — 60-му — варіанті поставила крапку наприкінці 1935-го. За рік роман про Громадянську війну та повоєнний час став бест-селером у США. Змальовану епоху читач споглядає очима Скарлетт О"Гара — доньки плантатора з рабовласницького Півдня.

Невдовзі голлівудський режисер Девід Селзнік викупив у Мітчелл права на екранізацію "Звіяних вітром". Грати Ретта Батлера мав красень Кларк Ґейбл. Той злякався, бо звик до ролей фатальних спокусників, написаних для нього. Але відмовитися не міг — із кіностудією його пов"язував контракт. Виконавицю ролі Скарлетт О"Гара шукали два роки. Творці фільму розглянули 1400 кандидатур. За право грати головну героїню боролися найяскравіші зірки Голлівуда. Тим часом до США слідом за своїм чоловіком-актором із Великої Британії прибула нікому ще невідома 25-річна Вів"єн Лі.

— Де ви її раніше ховали? — вигукнув продюсер, коли вона якось з"явилася на знімальному майданчику.

— Це моя Скарлетт, — визнала й Марґарет Мітчелл.

Іще тривав завершальний етап відбору, а вже знімали першу сцену — пожежу Атланти. Скарлетт і Ретта, що пробиваються крізь вогняну заслону, грали дублери — так, аби облич не можна розгледіти. Щоби пожежа видавалася ефектнішою і була як справжня, підпалили квартал зі старими декораціями до фільмів "Кінґ Конґ" та "Останній із могікан".

Кларк Ґейбл і Вів"єн Лі вперше мали зустрітися, щоб сфотографуватися разом. Агенти актриси щось переплутали, і вона запізнилася на 2 год.

— Оце вам англійська пунктуальність! — лютував Ґейбл. — Не хочу мати справ із цією дамочкою!

— На вашому місті я би сказала цій Вів"єн Лі, щоб вона забиралася до своєї Англії, — підійшла до нього акторка.

Ґейбл отетерів.

— Не минуло й 5 хвилин після їхньої зустрічі, як вона вже крутила з нього мотузки, — згадував фотограф стрічки.

Для Вів"єн Лі пошили 31 сукню. Акторка мала дуже тонку талію та стрункі ноги, але невеликі груди. Тож до плаття пришивали мережива й волани, за пазуху напихали вати. Вів"єн була готова працювати від зорі до опівночі. Ґейбл залишав знімальний майданчик рівно о 18.00.

— Наче клерк у юридичній конторі! — сердилася Лі.

Ці слова переповіли Ґейблу. Відтоді перед зйомками сцен із поцілунками він наїдався цибулі.

На роль Скарлетт розглянули 1400 кандидатур

Вів"єн Лі знімалася по 16 год. на добу, мала два вихідні на місяць. На початку знімального дня могла грати один епізод, у якому гине її маленька донька, в обід — любовну сцену, надвечір — розпещену 16-річну кокетку на балу. Бувало, так утомлювалася, що засинала абиде. Її вкривали простирадлом і відносили в затінок. "Я втратила останню змогу отримувати задоволення від роботи. Навіщо я, дурепа, влізла в усе це?" — скаржилася Вів"єн у листі до друзів. Наприкінці зйомок в акторки з"явилися зморшки. Довелося так виставляти світло, аби в останніх кадрах цього не було видно. За роль Лі отримала $25 тис. Кларк Ґейбл — $120 тис., бо був відомим і до  цієї картини.

"Звіяних вітром" знімали 11 місяців — із 10 грудня 1938-го по 11 листопада 1939-го. Стрічка стала першим кольоровим фільмом в історії кіно. Прем"єри чекала вся Америка. Вона відбулася 15 грудня 1939 року в Атланті, що колись була серцем рабовласницького Півдня. Квитки коштували $10, але спекулянти продавали їх по $200. У ніч прем"єри, аби побачити виконавців головних ролей — їх усіх запросили на цей показ, — біля кінотеатру зібралося до 300 тис. людей. Фільм тривав майже 4 год. Лі назвала його "важким випробуванням для дупи".

Стрічка здобула дев"ять "Оскарів". Свою золоту статуетку отримала й Вів"єн Лі. На урочистому врученні Кларк Ґейбл наступив на ногу Марґарет Мітчелл.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Звіяні вітром" Вів"єн Лі назвала випробуванням для дупи глядача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути